Met deze aanpassingen eet je dagelijks 300 calorieën minder

Gezond eten en minder calorieën eten helpen je niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om langer te leven. Het lijkt misschien moeilijk om minder calorieën te eten, maar er zijn makkelijke manieren om elke dag 300 calorieën te besparen.

Hier zijn vier handige tips:

  1. Calorieën afwisselen

Calorieën afwisselen betekent dat je op de meeste dagen minder calorieën eet en jezelf op één dag wat meer toestaat. Dit helpt je stofwisseling actief te houden en zorgt ervoor dat je lichaam niet went aan een constant dieet met weinig calorieën. Je kunt bijvoorbeeld vijf dagen per week minder eten en twee dagen wat meer. Anderen vinden het fijn om twee tot vier weken minder te eten en daarna vijf tot zeven dagen wat meer te eten.

  1. Kleinere porties eten

Een makkelijke manier om calorieën te besparen is door kleinere porties te eten. Door je porties met 20% te verkleinen, kun je al veel calorieën besparen zonder dat je het gevoel hebt dat je minder eet. Gebruik een kleiner bord om jezelf te laten denken dat je genoeg hebt gegeten en wacht na het eten 15 minuten om te kijken of je nog echt honger hebt.

  1. Intermittent fasting

Intermittent fasting betekent dat je perioden van eten en vasten afwisselt. Een populaire methode is Time-Restricted Eating (TRE), waarbij je bijvoorbeeld alleen eet tussen 8:00 en 18:00 uur. Dit geeft je een vastenperiode van 14 uur. Onderzoek laat zien dat zelfs een vastenperiode van 10 uur kan helpen met gewichtsverlies en gezondheidsvoordelen zoals lagere bloeddruk. Een andere methode is het vasten nabootsend dieet (FMD), waarbij je vijf dagen per maand maar 800 calorieën eet en de rest van de tijd normaal eet.

  1. Gezonder eten

Kleine aanpassingen aan je dieet kunnen veel calorieën besparen. Hier zijn wat eenvoudige vervangingen:

  • Minder sauzen: Gebruik Griekse yoghurt in plaats van mayonaise. Een eetlepel mayonaise bevat 57 calorieën, terwijl Griekse yoghurt er maar 10 heeft.
  • Caloriearme dranken: Drink water, thee of koffie met een beetje melk en zonder suiker. Een witte koffie zonder suiker bevat 25 calorieën, terwijl een latte met twee suikerklontjes tot 200 calorieën kan bevatten.
  • Laat het broodje weg: Door het broodje van je hamburger weg te laten, bespaar je 160 calorieën. Een open sandwich kan ook 100 calorieën besparen.
  • Vervang frietjes: Eet een gebakken aardappel in plaats van frietjes. Een portie frietjes van 150 gram bevat 468 calorieën, terwijl een middelgrote gebakken aardappel van 150 gram slechts 140 calorieën bevat.

Deze eenvoudige veranderingen kunnen je helpen om makkelijker calorieën te verminderen en gezonder te eten.