Afvallen in de overgang

Hoe kom ik van mijn overgang kilo's af?

Is medisch afvallen iets voor mij? Doe de test

Wat is de overgang?

Medisch gezien begint de overgang wanneer een vrouw twaalf maanden geen menstruatie heeft gehad en eindigt het haar vruchtbare jaren. Dit fenomeen doet zich meestal voor tussen de 45 en 55 jaar, maar kan variëren afhankelijk van individuele gezondheidsfactoren. De overgang wordt veroorzaakt door een natuurlijke afname van de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron door de eierstokken. Symptomen variëren van opvliegers en nachtelijk zweten tot stemmingswisselingen en gewichtstoename. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze hormonale veranderingen een directe impact hebben op het metabolisme en de vetverdeling in het lichaam, waardoor het afvallen voor vrouwen in deze levensfase een uitdaging wordt.

Is afvallen mogelijk in de overgang?

Ja, afvallen tijdens de overgang is absoluut mogelijk. Hoewel de hormonale veranderingen die tijdens deze periode plaatsvinden, zoals een afname in oestrogeenproductie, uitdagingen met zich meebrengen zoals een trager metabolisme en verhoogde vetopslag, tonen studies aan dat gerichte levensstijlveranderingen en nieuwe medische behandelingen effectief kunnen zijn. Een belangrijk onderzoek gepubliceerd in het “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” benadrukt het succes van dieetaanpassingen en regelmatige fysieke activiteit bij het bevorderen van gewichtsverlies bij vrouwen in de menopauze. Daarnaast openen recent ontwikkelde medische behandelingen, waaronder gewichtsverliesinjecties, nieuwe deuren voor het beheren van menopauze-gerelateerde gewichtstoename.

Ik wil een gratis adviesgesprek

Afvallen met injecties: een moderne aanpak voor overgang kilo's

Recente ontwikkelingen in medische behandelingen bieden nieuwe hoop voor vrouwen die worstelen met gewichtsverlies tijdens de overgang. Gewichtsverliesinjecties, zoals die met GLP-1 receptoragonisten, bieden een veelbelovende aanpak. Deze injecties werken door het imiteren van een natuurlijk hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het bevorderen van een gevoel van volheid, wat leidt tot verminderde eetlust en calorie-inname. Voor vrouwen in de overgang, die vaak te maken hebben met een hardnekkiger patroon van gewichtstoename, kunnen deze injecties een effectieve aanvulling zijn op dieet en lichaamsbeweging.

Voordelen van afvallen met injecties in de overgang

Het potentieel van gewichtsverliesinjecties ligt niet alleen in hun vermogen om gewichtsverlies te bevorderen, maar ook in het bieden van een betere controle over eetlust en eetgedrag. Dit kan bijzonder voordelig zijn voor vrouwen tijdens de overgang, die mogelijk meer moeite hebben met traditionele methoden van gewichtsbeheersing. Bovendien hebben studies aangetoond dat GLP-1 receptoragonisten kunnen helpen bij het verbeteren van de cardio-metabolische gezondheid, wat een extra voordeel biedt gezien het verhoogde risico op hartziekten bij vrouwen na de menopauze.

Elysee Life programma's.

Ontdek hoe jij gewichtsreductie kunt realiseren

COMPLEET
€475 / maand
6 maanden traject

Gemiddeld 8-12% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (tabletten)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Behandellocatie
bij u in de buurt

Duurzaam resultaat

Start je afslanktraject

COMFORT
€575 - 775 / maand
6 maanden traject

Gemiddeld 12-15% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (prikpen)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Coachingsgesprek met diëtist

Duurzaam resultaat

Start je afslanktraject

ELITE *
€875 / maand
6 maanden traject
* Alleen in NH

Gemiddeld 12-15% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (prikpen)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Coachingsgesprek met diëtist

Aan huis service

Start je afslanktraject

Gemiddelde gewichtstoename tijdens de overgang

Veel vrouwen ervaren gewichtstoename tijdens de overgang, met een gemiddelde van ongeveer 2 tot 5 kilo. Deze toename is deels te wijten aan hormonale veranderingen die het metabolisme beïnvloeden en de vetopslag rond de middel bevorderen. Door bewust te zijn van deze neiging, kunnen vrouwen gerichte acties ondernemen om hun gewicht onder controle te houden, zoals aanpassingen in dieet en fysieke activiteit.

Gewichtstoename voorkomen tijdens de overgang

Het voorkomen van gewichtstoename tijdens de overgang begint met een goed begrip van de onderliggende oorzaken. Naast de veranderingen in hormoonniveaus, spelen ook veranderingen in levensstijl, zoals verminderde activiteit en slaapproblemen, een rol. Preventie kan effectief zijn door een proactieve houding ten opzichte van voeding en beweging. Het integreren van regelmatige lichaamsbeweging in het dagelijks leven en het kiezen voor een voedingspatroon rijk aan onbewerkte voedingsmiddelen kan helpen de stofwisseling te stimuleren en gewichtstoename te beperken. Daarbij is het belangrijk om aandacht te besteden aan slaapkwaliteit, aangezien slechte slaap gewichtstoename kan bevorderen.

Afvallen na 50: Adviezen en tips

Afvallen na de leeftijd van 50 vraagt om een aangepaste benadering. Met een natuurlijke afname van het metabolisme en spiermassa, is het essentieel om de focus te leggen op spierbehoud en -opbouw. Dit betekent een verhoogde inzet op krachttraining naast regelmatige cardio-oefeningen. Voedingsgewijs is het belangrijk om een dieet te hanteren dat rijk is aan eiwitten, om spieropbouw te ondersteunen, en vezels, om de spijsvertering en verzadiging te bevorderen. Bovendien, zoals aangegeven in een onderzoek gepubliceerd door “The American Journal of Clinical Nutrition”, draagt het drinken van voldoende water bij aan een beter metabolisme en gewichtsverlies. Aandacht voor deze aspecten kan vrouwen helpen effectief gewicht te verliezen en een gezonder lichaam te onderhouden na de leeftijd van 50.

Buikvet aanpakken in de overgang

Buikvet vormt tijdens de overgang een significante uitdaging, voornamelijk vanwege de verschuiving in hormoonniveaus die de vetverdeling beïnvloeden. Dit type vet, ook wel visceraal vet genoemd, is niet alleen een esthetische zorg maar draagt ook bij aan verhoogde gezondheidsrisico’s zoals hartziekten en type 2 diabetes. Studies, waaronder onderzoek gepubliceerd in “Obesity Research & Clinical Practice”, tonen aan dat een combinatie van gerichte fysieke activiteit, zoals krachttraining en cardio, en een dieet laag in verzadigde vetten en hoog in vezels effectief is in het verminderen van buikvet. Het succesvol aanpakken van buikvet vereist een gedisciplineerde aanpak, gericht op zowel voeding als lichaamsbeweging.

Vereisten en Startprocedure

Er zijn bepaalde eisen verbonden aan het afvallen met injecties. Personen die in aanraking komen hebben een BMI ≥ 27 en tenminste één gewichtsgerelateerde aandoening of een BMI ≥ 30. De injecties maken deel uit van de behandeling bij Elysee. In een vrijblijvend adviesgesprek bekijken we jouw specifieke situatie en identificeren we de beste aanpak afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Dit consult biedt je de kans om alles te leren over de voordelen van onze afslankinjecties en hoe ze jou kunnen helpen je doelen te bereiken.

Ik wil beginnen met medisch afvallen

Gemiddeld zijn Elysee deelnemers bij de start 18 kilo te zwaar

Alle deelnemers worden bij de start van het traject gewogen. Bij aanvang is hun gemiddelde BMI 34.6. Hieruit blijkt dat de deelnemers gemiddeld 18 kilo moeten afvallen. Dit zorgt ervoor dat hun BMI onder de 25 komt. [Bron Elysee]

Ervaringsonderzoek

1 kilo per week afvallen

De eerste Ozempic ervaringen onder de deelnemers van Elysee in Nederland tonen positieve vooruitzichten. Een gemiddelde gewichtsafname van 1 kilo per week bleek mogelijk. En dat allemaal in de eerste twee maanden van de behandeling. [Bron Elysee]

Veelgestelde vragen over afvallen in de overgang

Kan je in de overgang afvallen?

Ja, afvallen is mogelijk tijdens de overgang door een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, en eventueel medische ondersteuning zoals gewichtsverliesinjecties.

Hoe kom je van buikvet af in de overgang?

Focus op een dieet rijk aan vezels, eiwitten, en gezonde vetten, samen met regelmatige krachttraining en cardiovasculaire oefeningen om buikvet te verminderen.

Wat te doen tegen gewichtstoename in de overgang?

Preventieve strategieën omvatten het handhaven van een actieve levensstijl, het eten van voedzaam, uitgebalanceerd voedsel, en het beheren van stress en slaapkwaliteit.

Hoe kun je het beste afvallen als je 50 bent?

Afvallen na je 50ste vraagt om een gerichte aanpak: focus op een eiwitrijk dieet, combineer krachttraining met cardio, beheers slaap en stress, en overweeg in samenspraak met een arts medicatiebehandelingen voor gewichtsverlies.

Wat is het beste dieet in de overgang?

Een dieet rijk aan groenten, fruit, volkorenproducten, magere eiwitten, en gezonde vetten, met een beperkte inname van verwerkte voedingsmiddelen, suikers, en verzadigde vetten, wordt aanbevolen.

Waarom word je dik in de overgang?

Hormonale veranderingen vertragen het metabolisme en bevorderen de opslag van vet, vooral rond de buik, terwijl veranderingen in levensstijl en stressniveaus ook kunnen bijdragen aan gewichtstoename.

Zijn gewichtsverliesinjecties een goede optie voor vrouwen in de overgang?

Voor sommige vrouwen kunnen gewichtsverliesinjecties, zoals GLP-1 receptoragonisten, een effectieve aanvulling zijn op dieet en lichaamsbeweging door het verminderen van de eetlust en het verhogen van het gevoel van volheid.