Bewust eten met de 80/20 regel

Ultrabewerkt voedsel is een slecht voor je gezondheid, dat was het resultaat toen de Engelse dokter Chris van Tulleken zichzelf 30 dagen lang volpropte met junkfood. Het ergste? Volgens hem gedragen onze hersenen zich bij overmatige consumptie van ultrabewerkt voedsel precies zoals bij verslaving. In Nederland stijgt de consumptie ervan, mede omdat ons brein ons onbewust die kant opstuurt. Hoe voorkom je dat je ongemerkt afglijdt naar een ongezondere levensstijl?

Diëtist Maartje Boot wijst op het negatieve effect van ultrabewerkt voedsel, dat vaak vol zit met additieven om houdbaarheid te verlengen en de smaak te verbeteren. De combinatie van vet, suiker en zout in deze producten creëert een verslavende mix die leidt tot overmatige consumptie en de inname van ongezonde stoffen. Het wordt duidelijk dat bewust kiezen voor voeding cruciaal is om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Een praktische aanpak om af te kicken van ultrabewerkt voedsel komt van gastschrijver Maarten Verkoren. Hij daagt zichzelf en zijn gezin uit om 30 dagen lang ultragezond te eten, met de uitdaging om zijn kinderen hierin mee te krijgen. Het blijkt dat het argument ‘gezond’ niet altijd voldoende is, dus wordt er ingezet op smaakvolle en aantrekkelijke recepten met pure ingrediënten. Hierbij hanteert Verkoren de 80-20 regel: 80% van het dieet bestaat uit gezonde keuzes, waardoor er ruimte is voor af en toe genieten van minder gezonde opties.

Het experiment met gezond eten toont niet alleen aan dat het mogelijk is om bewustere voedingskeuzes te maken, maar ook dat het een positieve impact heeft op het denken over voeding in het algemeen. Zelfs na het experiment blijft het gezin gezondere eetgewoonten behouden en worden bewerkte producten kritischer bekeken. Deze benadering biedt niet alleen een weg naar fysieke gezondheid maar creëert ook een duurzaam bewustzijn rondom voeding, zelfs in een hectisch gezinsleven.

Bron: Manners