Ook bij “gezonde” BMI loont afvallen bij diabetes

10-11-2022

Mensen met diabetes type 2 en een BMI tussen 21 en 27 hebben een grote kans op remissie als ze 10 procent of meer afvallen. Dat blijkt uit een studie onder 20 volwassenen, gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Van de studieparticipanten bleek 70 procent in remissie na gewichtsverlies.

Laagcalorisch dieet

Diabetes type 2 komt vooral voor bij mensen met een hoge BMI, maar ook bij mensen met een gezondere BMI. Volgens de onderzoekers heeft 15 procent een redelijk gezonde BMI en in die groep hebben ze onderzocht of afvallen toch effect heeft op de diabetes. In de ReTUNE-studie includeerden de onderzoekers 20 volwassenen met diabetes type 2 en een BMI tussen 21 en 27. Zij kregen maximaal 3 cycli van een 2 tot 4 weken durend laagcalorisch dieet van 800 kcal. per dag, bestaande uit maaltijdvervangers en niet-zetmeelrijke groenten. De resultaten werden vergeleken met 20 volwassenen zonder diabetes.

Vet in lever en alvleesklier

De deelnemers met diabetes type 2 vielen gemiddeld 7,7 kilo af, wat overeen kwam met 10,7 procent van het startgewicht. Net als in eerdere studies onder diabetespatiënten met hoge BMI’s, kwam in deze groep nu ook 70 procent in remissie door het gewichtsverlies. Wat opviel was vooral de vetafname in de lever en de pancreas. Bij baseline was de hoeveelheid vet in deze organen bij mensen met diabetes type 2 veel hoger dan bij de mensen zonder diabetes. In de lever was het vetpercentage bij mensen met diabetes zelfs 2,5 keer hoger dan bij de mensen in de controlegroep. Tijdens het afvallen nam het vetpercentage in deze organen sterk af. In de lever daalde het vetpercentage van gemiddeld 4,1 procent naar 1,5 procent en in de pancreas van gemiddeld 6,1 procent naar 5,0 procent. Tegelijkertijd verbeterden de bloedglucose- en insulinewaardes.

Onderliggend mechanisme

Ook bij een gezonde BMI kan gewichtsverlies dus een belangrijke behandeloptie zijn. ‘Als het deze mensen lukt om zo’n 10 procent van hun startgewicht kwijt te raken, is de kans op remissie groot’, aldus de onderzoekers.

Bron: Nieuws voor diëtisten