Afvalmedicijnen Wegovy en Ozempic kunnen voordelen bieden voor vrouwen in de menopauze

Medicijnen zoals Wegovy en Ozempic, die semaglutide bevatten, kunnen een positieve invloed hebben op vrouwen in de menopauze. Deze medicijnen worden meestal voorgeschreven aan mensen met type 2 diabetes, maar kunnen ook helpen bij gewichtsverlies. Uit een studie in 2022 bleek dat patiënten die semaglutide gebruikten, na drie maanden gemiddeld 5,9% van hun lichaamsgewicht verloren, en na zes maanden 10,9%.

Tijdens de menopauze komen vrouwen vaak in gewicht aan door hormonale veranderingen. Dit kan gemiddeld zo’n halve kilo per jaar zijn, en bij 20% van de vrouwen zelfs meer dan vijf kilo. GLP-1 medicijnen zoals Wegovy kunnen helpen dit proces te verminderen door de insulineresistentie, die tijdens de menopauze kan ontstaan, aan te pakken. Hierdoor kan gewichtsverlies makkelijker worden en het risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten afnemen.

Vrouwen in de menopauze hebben niet alleen te maken met gewichtstoename, maar lopen ook meer risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen ze last krijgen van symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Opmerkelijk is dat gewichtsverlies kan helpen deze klachten te verminderen, waardoor de werking van deze medicaties van positieve invloed is. 

Het is belangrijk om te weten dat Wegovy meestal niet voor een korte duur gebruikt kan worden. Voor vrouwen in de menopauze betekent dit vaak dat ze het medicijn langere tijd moeten gebruiken om de positieve effecten te behouden. Toch zijn er vrouwen die na de menopauze hun gewichtsverlies kunnen behouden zonder medicatie.

Al met al kunnen GLP-1 medicijnen zoals Wegovy een geschikte keuze zijn voor vrouwen in de menopauze, gezien de vele bijkomende gezondheidsvoordelen. Bij het overwegen van het gebruik van Wegovy is het belangrijk om dit te bespreken met een medisch professional om ook te kijken welke medicatie bij jou past.

Bron: health.com 

afvallen in de overgang