Bevorder je darmgezondheid met deze producten

Lijd je aan het prikkelbare darm syndroom (PDS) of heb je last van opvallend gerommel in je darmen? Een gezonde darmflora bevordert je welzijn, dus het is cruciaal om voor je microbiota te zorgen. Het goede nieuws: je kunt letterlijk je weg eten naar een gezonde darmflora met de volgende ingrediënten.

Deze producten zijn goed voor je darmen:

Kimchi
Kimchi wordt beschouwd als een probioticum omdat het “goede” levende bacteriën bevat. Hoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen, is er sterk bewijs dat probiotica je darmflora ten goede kunnen komen.

Ayran
Ayran is een verfrissend yoghurtdrankje populair in het Midden-Oosten, vergelijkbaar met een mix van drinkyoghurt en karnemelk of kefir. En ja, ayran is ook goed voor je darmen. Het is een bron van probiotica die de spijsvertering positief beïnvloedt.

Kefir
In het zuivelgangpad, kefir zit boordevol probiotica (opnieuw). Maar dat is niet alles! Kefir bevat ook minder lactose dan melk, waardoor het voor velen beter verteerbaar is dan andere zuivelproducten.

Volkoren granen
Hoewel dit van toepassing is op alle producten, zijn volkoren granen zoals tarwe, rijst en haver bijzonder goed voor je darmen in hun volle graanvorm. Volkoren producten bevatten niet alleen meer vezels om de darmfunctie te bevorderen, maar bieden ook een bron van langzame koolhydraten, waardoor suiker dips verminderen.

Tip: Brood kan alleen volkoren worden genoemd als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Helaas geldt dit alleen voor brood en niet voor andere producten zoals tarwe en couscous. Maar hier is het goede nieuws: havermout is volkoren, dus je bent op de goede weg!

Lijnzaad
Een top-ingrediënt dat je echt aan alles kunt toevoegen, is lijnzaad. Deze kleine zaadjes zitten boordevol water absorberende vezels, waardoor je darmen soepel en goed functionerend blijven.

Groenten en fruit
Het is duidelijk dat vezels gunstig zijn voor je darmen, maar wist je dat ze ook overvloedig aanwezig zijn in groenten en fruit? Zo zijn bijvoorbeeld peulvruchten (hallo linzen, zwarte bonen, kikkererwten en tuinbonen), evenals artisjokken, peren en rood fruit, belangrijke bronnen van vezels. En laten we de onbetwiste bom van vezels broccoli niet vergeten.

Onthoud: hoe meer groenten je eet en hoe meer variatie je toevoegt, hoe gelukkiger je darmen zullen zijn.