Citroenwater: Het effect op je lichaam

14-03-2023

Het drinken van citroenwater als onderdeel van je ochtendritueel is een trend die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Er wordt beweerd dat het drinken van citroenwater veel voordelen biedt voor je gezondheid, waaronder gewichtsverlies en een stralende huid. Maar wat is er eigenlijk bekend over het effect van citroenwater op je lichaam?

 1. Het houdt je gehydrateerd.
  Een groot deel van de bevolking is niet goed gehydrateerd, wat kan leiden tot symptomen zoals constipatie en duizeligheid. Citroenwater kan helpen om uitdroging te voorkomen en je vochtgehalte op peil te houden.
 2. Het kan je helpen gewicht te verliezen.
  Het stabiliseren van een positieve hydratatiestatus door het drinken van citroenwater kan helpen bij gewichtsbeheersing. Water is namelijk essentieel voor het natuurlijke vermogen van het lichaam om vet af te breken.
 3. Het kan je stemming verbeteren.
  Sommige mensen ervaren een slechter humeur wanneer ze uitgedroogd zijn. Door citroenwater te drinken in plaats van gewoon water voorkom je uitdroging. Er zijn aanwijzingen dat uitdroging op celniveau verband houdt met een slechtere stemming.
 4. Het kan een gezond immuunsysteem ondersteunen.
  Citroenwater kan het immuunsysteem ondersteunen en een vitamine C boost geven tijdens het verkoudheids- en griepseizoen. Het eten van een kiwi kan ook helpen om aan de dagelijkse behoefte van vitamine C te voldoen.
 5. Het kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
  Citroensap bevat van nature hesperidine, een unieke flavonoïde die in verband is gebracht met een verbeterde systolische bloeddruk bij mensen die als licht hypertensief worden beschouwd. Uit onderzoek blijkt ook dat het dagelijks drinken van een drankje met knoflook en citroensap gedurende 8 weken kan leiden tot verbeterde cardiovasculaire resultaten, waaronder bloeddruk- en lipidenniveaus.
 6. Het kan het risico op nierstenen verminderen.
  Citraat, een zout in citroenzuur, helpt bij het voorkomen van de vorming van nierstenen door zich te binden aan calcium. Citroensap is een natuurlijke bron van voedingscitraat en bevat de hoogste concentratie van dit niersteenblokkerende zout onder de citrussappen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een verhoogd risico op nierstenen die regelmatig citroensap gebruiken, minder vaak nierstenen ontwikkelen dan degenen die geen citroensap gebruiken.
 7. Het kan tanderosie veroorzaken.
  Het regelmatig drinken van zure dranken zoals citroenwater kan tanderosie veroorzaken door het afslijten van het tandglazuur. Dit kan leiden tot gevoeligere en vatbaardere tanden voor gaatjes. Het is daarom belangrijk om de consumptie van zure dranken te beperken en na het drinken ervan de mond te spoelen met water om de zuren te neutraliseren.

Bron: Eatthis