De verrassende voordelen van Mounjaro en Wegovy

Medische experts zien dat afslankmiddelen zoals Wegovy, Ozempic en Mounjaro, naast gewichtsverlies, ook andere chronische aandoeningen zoals artritis kunnen verbeteren bij sommige patiënten. Volgens de New York Times heeft een patiënt die Wegovy gebruikte geen aanvullende medicaties meer nodig voor haar hoge bloeddruk of reumatoïde artritis. Een andere patiënt die Mounjaro nam meldde dat haar artritis ook verbeterde en haar gewrichtspijn afnam.

Verschillende meningen onder de experts

Men weet niet of het beter is om eerst obesitas aan te pakken of de samenhangende aandoeningen zoals hoge bloedsuiker en bloeddruk. Een arts uit Seattle vertelde de New York Times dat hij afslankmedicijnen alleen als optie bespreekt als andere aandoeningen niet verbeteren. Het is nog niet volledig wetenschappelijk bewezen of er een direct verband is tussen het gebruik van afslankmedicijnen en de verbetering van andere gezondheidsproblemen.

Positieve gevolgen

Ondanks dat het nog niet volledig wetenschappelijk bewezen is, zijn artsen hoopvol over de bredere voordelen van afslankmedicijnen zoals Wegovy en Ozempic. Uit een studie blijkt dat mensen die Ozempic gebruiken, een betere nierfunctie vertonen bij diabetes en nieraandoeningen. Novo Nordisk meldde vergelijkbare resultaten met Wegovy. Eli Lilly beweerde dat Zepbound zelfs slaapapneu kan behandelen, een veel voorkomende slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint.

De toekomst

Het is momenteel nog onduidelijk of deze afslankmedicaties zullen worden ingezet voor andere chronische aandoeningen, maar de positieve resultaten liegen er niet om. De meningen onder de artsen zijn nog verdeeld over het starten met het aanpakken van obesitas of eerst het behandelen van aan obesitas gerelateerde aandoeningen. Gezien de groeiende populariteit van medicijnen zoals Ozempic en Wegovy, zal deze discussie waarschijnlijk nog lang doorgaan.

Bron: futurism.com