Eiwitrijke voeding na gewichtsverlies

21-03-2023

  • In een recente studie onderzochten onderzoekers de oorzaken van gewichtstoename na gewichtsverlies.
  • De onderzoeksresultaten tonen aan dat eiwitrijke diëten helpen bij het bevorderen van gewichtsbeheersing door het verminderen van niveaus van een bepaalde darmbacterie gekoppeld aan intestinale vetopname.
  • De onderzoekers merkten op dat vermindering van de niveaus van specifieke darmbacteriën via een eiwitrijk dieet of antibiotica duurzaam gewichtsverlies zou kunnen bevorderen.

Effecten van eiwitinname op gewichtsbeheersing
Onderzoekers stelden vast dat een eiwitrijk dieet het doeltreffendst was om een snelle gewichtstoename te voorkomen en daarna het gewichtsverlies gedeeltelijk in stand te houden. De onderzoekers concludeerden dat het aanpakken van Lactobacillus na dieetbeperking met een eiwitrijk dieet of antibiotica obesitas zou kunnen voorkomen.

Om na gewichtsverlies op gewicht te blijven, raadt Dr. Kanji patiënten aan voldoende eiwitten in te nemen. Hoewel dit niet noodzakelijkerwijs een hoger eiwitgehalte is, merkte hij op dat het gaat om een voldoende hoeveelheid op basis van iemands lichaamssamenstelling.

“Voldoende eiwitinname helpt de vetvrije lichaamsmassa te behouden tijdens de actieve fase van gewichtsverlies. Behoud van vetvrije massa bevordert de algemene gezondheid en kwaliteit van leven, vooral als we ouder worden,” zei Dr. Kanji.

Krista Varady, Ph.D., hoogleraar voeding aan de Universiteit van Illinois Chicago, niet betrokken bij de studie, merkte vijf punten op om het gewicht op lange termijn te behouden:

  • minder bewerkt voedsel eten
  • meer fruit en groenten eten
  • minstens 8.000 stappen per dag lopen
  • je caloriebehoeften kennen en calorieën bijhouden met een voedingsapp
  • thuis koken in plaats van eten in restaurants

“Leefstijlgewoonten, zoals het verhogen van het bewegingsniveau en het eten van een goed uitgebalanceerde maaltijd met veel eiwitten en vezels, zijn cruciaal voor het handhaven van gewichtsverlies”, zei Dr. Pandit.

Bron: Medicalnewstoday