Gebruik van Wegovy heeft positieve invloed op gewichtsverlies en hartgezondheid

Een analyse van het onderzoek naar het medicijn Wegovy, dat semaglutide bevat, bevestigt dat het mensen veilig kan helpen afvallen en dit gewicht minstens vier jaar lang kan vasthouden. Het SELECT-onderzoek, dat in 2023 eindigde, toont aan dat Wegovy het risico op hartziekten kan verminderen.

Wegovy werd gedurende vier jaar veilig en effectief gebruikt door mensen van verschillende geslachten, rassen, lichaamsgroottes en geografische groepen. De resultaten laten zien dat Wegovy mensen kan helpen die moeite hebben om gewicht te verliezen. Daarnaast lijkt het medicijn de hartgezondheid te verbeteren, wat de potentie als cardiovasculair medicijn benadrukt.

Na vier jaar verloren deelnemers gemiddeld ongeveer 14% van hun lichaamsgewicht, en meer dan de helft had geen obesitas meer. Mensen met een BMI tussen 27 en 30 verloren echter minder gewicht, mogelijk vanwege een natuurlijk gewichtsplateau. Wegovy heeft ook een positieve invloed op de gezondheid van het hart, door het risico op hartaanvallen, beroertes en cardiovasculaire sterfgevallen te verlagen. Zelfs mensen die minder dan 5% van hun lichaamsgewicht verloren, vertoonden verbeteringen in hun hartgezondheid.

Deze resultaten suggereren dat Wegovy niet alleen een medicijn voor gewichtsverlies is, maar ook een belangrijke rol kan spelen bij het verbeteren van de algehele gezondheid van mensen met obesitas.