GLP-1 medicijnen zoals Ozempic maken alcoholvrije dranken populairder

De populariteit van GLP-1 medicijnen, zoals Ozempic, heeft niet alleen invloed op de voedingsindustrie, maar ook op de alcoholbranche. Dit blijkt uit een onderzoek van Moody’s Ratings.

Medicijnen zoals Ozempic, Wegovy, Mounjaro en Zepbound zijn populair vanwege hun resultaten bij gewichtsverlies. Deze medicijnen verminderen de eetlust, wat leidt tot een lagere voedselinname. Een enquête onder 300 GLP-1 gebruikers liet zien dat 56-62% van de respondenten minder alcohol dronk terwijl ze deze medicatie gebruikten, en zelfs 14-18% stopte helemaal met drinken. Dit kan komen door semaglutide, de stof in Ozempic en Wegovy.

Hoewel grote farmaceutische bedrijven momenteel weinig interesse tonen in het onderzoeken van GLP-1 medicijnen voor de behandeling van alcoholverslaving, ziet Moody’s Ratings dit niet als een bedreiging voor de alcoholindustrie. In plaats daarvan kan dit leiden tot een grotere vraag naar alcoholvrije producten. De sector is namelijk al aan het verschuiven naar producten met minder calorieën en alcohol. Nestlé speelt hierop in met een voedsellijn die gericht is op de behoeften van GLP-1 gebruikers, voor wie voldoende eiwitinname belangrijk is.

Merken zoals Anheuser-Busch InBev hebben aangegeven dat ze tegen 2025 willen dat 20% van hun biervoorraad uit alcoholarme of alcoholvrije producten bestaat. Daarnaast zijn er nieuwe merken voor alcoholvrije wijn en sterke dranken, zoals Dei Soi en Kin Euphorics.

Volgens Linda Montag, senior vice-president bij Moody’s Ratings, zullen GLP-1 medicijnen deze trends waarschijnlijk versnellen. Ze benadrukt echter dat de industrie al tientallen jaren in deze richting beweegt, met voorbeelden zoals de introductie van light bier in de jaren ’70 en de dalende alcoholconsumptie onder jongere generaties. De opkomst van GLP-1 medicijnen kan de populariteit van alcoholvrije dranken verder stimuleren, wat nieuwe kansen biedt voor de drankensector.

Bron: Quartz