Gratis webinar: kan Continuous Glucose Monitoring je helpen bij afvallen?

Gratis webinar over Continuous Glucose Monitoring woensdag 6 maart 20.00 – 20.45 uur.

  • Glucosemetingen worden elke minuut geactualiseerd op je smartphone◊ – je weet meer en kunt sneller ingrijpen om een hypo te voorkomen.
  • Onovertroffen nauwkeurigheid gedurende 14 dagen, vooral in het lage

Continuous Glucose Monitoring (CGM) systemen zoals de FreeStyle Libre van Abbott bieden real-time inzichten in glucosewaarden, waardoor gebruikers hun bloedsuikerspiegels nauwkeurig kunnen volgen zonder de noodzaak voor frequente vingerprikken. Hoewel CGM’s voornamelijk worden gebruikt door mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel te beheren, kunnen de inzichten die ze bieden ook nuttig zijn voor gewichtsverlies en het beheren van de algehele gezondheid. Hier is hoe een CGM kan helpen bij het afvallen:

  1. Begrip van voedselimpact: CGM’s kunnen gebruikers helpen te begrijpen hoe verschillende voedingsmiddelen hun bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Door te observeren hoe de bloedsuikerspiegel reageert op bepaalde voedingsmiddelen of maaltijdcombinaties, kunnen mensen aanpassingen maken om bloedsuikerschommelingen te minimaliseren, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
  2. Verbeterde voedingskeuzes: Met de informatie die een CGM biedt, kunnen gebruikers betere voedingskeuzes maken door voedingsmiddelen te vermijden die leiden tot ongewenste pieken in de bloedsuikerspiegel. Stabielere bloedsuikerspiegels kunnen helpen honger en eetbuien te verminderen, wat cruciaal is voor gewichtsverlies.
  3. Feedbacklus voor levensstijlaanpassingen: CGM’s bieden continue feedback over hoe levensstijlkeuzes, zoals voeding en lichaamsbeweging, de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Deze onmiddellijke feedback kan motiverend werken voor gebruikers om gezondere keuzes te maken.
  4. Identificatie van patronen: CGM’s kunnen helpen bij het identificeren van patronen in glucosewaarden die kunnen wijzen op een hogere insulineresistentie of andere metabole problemen die gewichtsverlies kunnen bemoeilijken. Door deze patronen te herkennen, kunnen gebruikers samen met hun zorgverleners gerichte strategieën ontwikkelen om deze problemen aan te pakken.
  5. Beheer van eetlust: Schommelingen in bloedsuikerspiegels kunnen invloed hebben op hongergevoelens en eetlust. Door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, kunnen CGM’s helpen de eetlust te beheersen, waardoor het gemakkelijker wordt om minder te eten en gewichtsverlies te ondersteunen.
  6. Ondersteuning van lichaamsbeweging: CGM’s kunnen waardevolle informatie bieden over de impact van verschillende soorten lichaamsbeweging op de bloedsuikerspiegel. Dit kan mensen helpen hun trainingsroutines te optimaliseren voor betere controle over hun bloedsuikerspiegel en ondersteuning van hun gewichtsverliesdoelen.

Hoewel een CGM een nuttig hulpmiddel kan zijn in een alomvattende aanpak van gewichtsverlies, is het slechts één deel van de puzzel. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en stressbeheersing spelen allemaal een cruciale rol in het succesvol afvallen en het verbeteren van de metabole gezondheid.