Skip to main content

Met de toenemende populariteit van intermittent fasting als methode voor gewichtsbeheersing, maken sommige mensen zich zorgen over de invloed op de algehele gezondheid, met name op de hormoonspiegels. Studies hebben gesuggereerd dat intermittent fasting de niveaus van voortplantingshormonen bij vrouwen kan verlagen, wat kan leiden tot mogelijke vruchtbaarheidsproblemen. Een recente kleine studie bij mensen met obesitas in de premenopauze en postmenopauze heeft echter gesuggereerd dat deze zorgen mogelijk ongegrond zijn. De onderzoekers benadrukken de noodzaak van meer onderzoek naar de effecten van intermittent fasting in verschillende populaties.

Intermittent fasting, waarbij periodes van normaal eten worden afgewisseld met vasten of beperkte calorie-inname, wordt steeds populairder als methode voor gewichtsbeheersing. Er zijn verschillende methoden, maar de meest gebruikte is time-restricted eating (TRE), waarbij mensen binnen een vastgesteld tijdsvenster eten. Sommige studies hebben gesuggereerd dat intermittent fasting effect kan hebben op hormonen, met name voortplantingshormonen, maar er is nog weinig bekend over de impact op postmenopausale vrouwen met obesitas.

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat TRE weinig effect heeft gehad op de meeste voortplantingshormonen bij vrouwen met obesitas. Er werd echter een daling waargenomen in de concentratie van dehydroepiandrosteron (DHEA), wat gevolgen kan hebben voor de voortplantingsgezondheid. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe intermittent fasting verschillende populaties beïnvloedt en of er langetermijneffecten zijn.

Bron: Medicalnewstoday