Hoe herken je cravings en wat kun je eraan doen?

Voor veel mensen is het moeilijk om cravings, de onweerstaanbare drang om te eten, onder controle te houden. Vooral tijdens stressvolle momenten, negatieve emoties of andere spanningen sturen de hersenen vaak signalen om te eten als beloning. Uit een onderzoek onder 17.500 Nederlanders, die de #Vetlastig Weeg & Weet Checklist gebruikten, blijkt dat dit een veelvoorkomend probleem is.

Het doorbreken van de vicieuze cirkel van emotie-eten en cravings vereist een sterke verandering in levensstijl. Het begint met het herkennen van de triggers en patronen die leiden tot emotie-eten en cravings. Daarna kan gerichte hulp worden geboden om hiermee om te gaan.

Het beloningssysteem in onze hersenen speelt een grote rol bij cravings. Eten kan een goed gevoel geven bij stress of verdriet, omdat het de afgifte van dopamine stimuleert. Dopamine zorgt voor een prettig gevoel, vergelijkbaar met beloningen zoals sporten of verliefd zijn. Voor sommige mensen kan dit zelfs verslavend werken, waardoor ze steeds weer naar voedsel grijpen als beloning.

Om mensen te helpen deze cyclus te doorbreken, is medische begeleiding essentieel. Huisartsen en andere zorgprofessionals kijken niet alleen naar de emotionele triggers, maar ook naar andere factoren die cravings en overgewicht kunnen verergeren, zoals medicatie, slaapgebrek of hormonale onevenwichtigheden. Op basis hiervan bespreken ze verschillende behandelopties met de patiënt, zoals verwijzingen naar psychologen, leefstijlinterventies en indien nodig medicatie.

Bron: Plusonline