Is Wegovy veilig voor gewichtsverlies?

Sinds begin dit jaar is het obesitasmedicijn Wegovy verkrijgbaar in Nederland. De werkzame stof is semaglutide. Wegovy, goedgekeurd door de EMA voor de behandeling van overgewicht en obesitas, heeft in klinische studies bemoedigende resultaten laten zien.  Soms tot 20% gewichtsverlies. Toch rijst de vraag: is Wegovy een veilig medicijn voor gewichtsverlies?

De werkzaame stof in Wegovy; semaglutide, werkt door het nabootsen van een hormoon dat de eetlust reguleert, waardoor gebruikers zich langer verzadigd voelen, minder eten en daardoor gewicht verliezen. De effectiviteit van Wegovy is indrukwekkend, met clienten die significante gewichtsvermindering rapporteren. Vaak meer dan wat met dieet en beweging alleen bereikt kan worden.

Echter, zoals bij alle medicijnen, zijn er bijwerkingen en risico’s verbonden aan het gebruik van Wegovy. Veelvoorkomende bijwerkingen omvatten misselijkheid, diarree, en constipatie. Ernstiger, maar beduidend minder vaak voorkomende risico’s, zoals pancreatitis, galstenen, en een verhoogd risico op bepaalde schildklierkankers. Dit vereist medisch toezicht, begleiding en zorgvuldigheid.

Het is daarom cruciaal dat clienten en medische begeleiders een open dialoog voeren over de voordelen en risico’s van Wegovy. Clienten met bepaalde gezondheidsaandoeningen of die bepaalde andere medicijnen gebruiken, kan geadviseerd worden om Wegovy niet te gebruiken. Bovendien is een toegewijd plan voor levensstijlverandering, inclusief dieet en beweging, essentieel voor het maximaliseren van de effectiviteit van het medicijn en het bevorderen van een duurzaam gewichtsverlies.

Wegovy biedt een hoopvolle optie voor mensen die worstelen met overgewicht of obesitas. Het is echter geen wondermiddel. De beslissing om Wegovy te gebruiken moet genomen worden met een grondige beoordeling van de veiligheidsrisico’s, in nauwe samenwerking met onze medische professionals en met een sterk persoonlijk engagement voor een gezondere levensstijl. Veiligheid en welzijn moeten altijd voorop staan in deze persoonlijke en gevoelige besluitvorming.