Minder kans op hart- en vaatziekten door Semaglutide

Het is al geruime tijd bekend dat overgewicht gepaard gaat met een verhoogd risico op diverse medische aandoeningen, zoals hartinfarcten en beroertes. Echter, een recent ontwikkeld geneesmiddel blijkt nu het risico op dergelijke problemen bij mensen met overgewicht aanzienlijk te kunnen verminderen, namelijk met maar liefst 20 procent. Deze veelbelovende bevinding komt voort uit een uitgebreide klinische studie uitgevoerd door het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk.

Het onderzoek, waarbij het medicijn de naam Wegovy (Semaglutide) draagt, omvatte in totaal 17.500 volwassenen van 45 jaar en ouder. Alle deelnemers hadden last van overgewicht of obesitas en kampten eveneens met hart- en vaatziekten. Opmerkelijk genoeg had niemand van hen diabetes of suikerziekte.

Volgens Novo Nordisk toonden de onderzoeksresultaten aan dat deelnemers die behandeld werden met Wegovy een 20 procent lager risico liepen op een hartaanval of beroerte, of zelfs op overlijden door deze oorzaken, in vergelijking met de groep die een placebo ontving.

Hoewel de studie nog niet formeel geëvalueerd is door vakgenoten, zou Wegovy potentieel het eerste medicijn kunnen worden dat de hartgezondheid van individuen met overgewicht significant verbetert. Martin Holst Lange van Novo Nordisk benadrukt: “Tot nu toe zijn er geen goedgekeurde medicijnen voor overgewicht die bewezen effectieve gewichtsbeheersing bieden en tegelijkertijd het risico op hartinfarcten, beroertes of overlijden door hart- en vaatziekten verminderen.” Het medicijn is echter momenteel nog niet breed verkrijgbaar. In de Verenigde Staten bedragen de kosten voor Wegovy maar liefst 1.300 dollar (ongeveer 1.180 euro) per maand. Novo Nordisk hoopt dat de veelbelovende resultaten van deze studie de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten zullen overtuigen om de kosten van dit medicijn te vergoeden voor een groot aantal patiënten. “Obesitas moet als een ernstig gezondheidsprobleem worden erkend dat een doortastende behandeling vereist,” aldus het bedrijf.

Bron: Nieuwsblad