Wetenschappers ontdekken waarom 's avonds laat eten leidt tot gewichtstoename en diabetes!

Het artikel, “Tijdgebonden voeding vermindert obesitas door adipocytenthermogenese”, is gepubliceerd in het tijdschrift Science.

03-11-2022

Het verband tussen eettijd, slaap en zwaarlijvigheid is bekend, maar slecht begrepen. Onderzoek toont aan dat overvoeding de circadiane ritmes kan verstoren (het biologisch dag nacht ritme) en het vetweefsel kan veranderen.

Nieuw onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat het vrijkomen van energie het moleculaire mechanisme kan zijn waardoor onze interne klokken de energiebalans regelen. Vanuit dit inzicht ontdekten de wetenschappers ook dat overdag de ideale tijd is in de lichte omgeving van de rotatie van de aarde, wanneer het meest optimaal is om energie als warmte af te voeren.

Deze bevindingen hebben brede implicaties, van een dieet tot slaapverlies en de manier waarop we patiënten voeden die langdurige voedingshulp nodig hebben.

Het is algemeen bekend, zij het nog niet voldoende begrepen, dat veranderingen voor de biologische klok ook veranderingen voor het metabolisme zullen zijn”, zei de corresponderende studieauteur Dr. Joseph T. Bass, de Charles F. Kettering Professor of Medicine aan de Northwestern University Feinberg School of Geneeskunde.

“Als dieren westerse cafetaria-diëten consumeren – veel vet, veel koolhydraten – wordt de klok vervormd”, zei Bass. “De klok is gevoelig voor de tijd die mensen eten, vooral in vetweefsel, en die gevoeligheid wordt weggegooid door vetrijke diëten. We begrijpen nog steeds niet waarom dat zo is, maar wat we wel weten is dat als dieren zwaarlijvig worden, ze meer gaan eten als ze zouden moeten slapen.

Bron: Time-restricted feeding mitigates obesity through adipocyte thermogenesis | Science