Een zeer kleine studie suggereert dat behandeling met het diabetes- en gewichtsverliesmedicijn semaglutide mensen die recentelijk gediagnosticeerd zijn met Type 1 diabetes in staat zou kunnen stellen om drastisch te verminderen of zelfs volledig te stoppen met insuline-injecties. Het medicijn, bekend als Ozempic of Wegovy, is het afgelopen jaar enorm populair geworden, voornamelijk vanwege de effecten op gewichtsverlies. Officieel is Ozempic goedgekeurd voor de behandeling van Type 2 diabetes, terwijl Wegovy is goedgekeurd voor gewichtsverlies.
In het rapport, gepubliceerd als een onderzoeksbrief in het New England Journal of Medicine, analyseerden onderzoekers eerder verzamelde gegevens van 10 mensen met Type 1 diabetes die begonnen waren met wekelijkse semaglutide. Drie maanden na de behandeling konden ze allemaal stoppen met het innemen van insuline bij de maaltijden. Binnen zes maanden konden zeven van de tien zelfs helemaal stoppen met insuline, aldus het rapport.
Deskundigen die niet bij de studie betrokken waren, noemden de resultaten opwindend, maar benadrukten dat er veel meer onderzoek nodig is.
De bevindingen verrasten zelfs de auteurs van de studie.
“Ik was absoluut geschokt dat we in drie maanden van snelwerkende insuline af konden komen en daarna bij zeven van de tien patiënten basale insuline konden stoppen,” zei hoofdauteur Dr. Paresh Dandona, verwijzend naar twee soorten insuline, waarvan er één snel werkt en wordt gebruikt om bloedsuikerspiegelstijgingen na het eten te voorkomen, en de andere meer langwerkend is en bedoeld is om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel te houden.
“Het was bijna als sciencefiction,” zei Dandona, hoogleraar geneeskunde aan de Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences van de University at Buffalo in New York.
Mensen met zowel Type 1 als Type 2 diabetes hebben moeite met het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Maar de oorzaken van de aandoeningen – en hoe ze worden behandeld – zijn verschillend.
Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte. Bij Type 1 diabetes valt het lichaam per abuis de bètacellen in de alvleesklier aan die insuline produceren. Insuline is een molecuul dat het lichaam vertelt om suiker uit het bloed naar cellen te verplaatsen, waar het kan worden gebruikt voor energie. Mensen met Type 1 diabetes moeten daarom insuline nemen, omdat hun lichaam het niet kan aanmaken.
Bij Type 2 diabetes worden de bètacellen in de alvleesklier niet aangevallen, maar ze produceren niet genoeg insuline. Bovendien reageert het lichaam niet goed op de geproduceerde insuline, een aandoening die bekend staat als insulineresistentie. Geneesmiddelen voor Type 2 diabetes werken op verschillende manieren, waaronder het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verhogen van de insulinegevoeligheid en het stimuleren van de insulineproductie.
Al met al reden genoeg om het onderzoek voort te zetten.
Bron: Doorbraak Ozempic