Ozempic vs alleen diëten

19-04-2023

Uit twee recente studies blijkt dat het verliezen van gewicht met behulp van een dieet dat rijk is aan groenten, fruit en eiwitten moeilijker is dan met behulp van het medicijn Ozempic. Hoewel het als voedingsdeskundige beter zou zijn om gezonde voeding te promoten in plaats van medicatie, zijn de resultaten van Ozempic veelbelovend en effectief gebleken in het verminderen van obesitas.

Een van de studies, uitgevoerd door Amerikaanse onderzoekers, onderzocht het effect van Ozempic op gewichtsverlies na twee jaar bij 152 mensen met obesitas en vergeleek deze groep met een controlegroep die een placebo kreeg. De resultaten toonden aan dat de groep die Ozempic gebruikte, een gewichtsverlies van 15% behaalde in vergelijking met slechts 3% in de placebogroep. Bovendien bleek uit de studie dat 93% van de deelnemers de studie voltooiden, wat suggereert dat het nemen van medicatie gemakkelijker is dan het volgen van een dieet.

De tweede studie onderzocht het effect van verschillende vermageringsdiëten met verschillende eiwitsamenstellingen op gewichtsverlies bij 811 deelnemers. Het gemiddelde gewichtsverlies na twee jaar was 4%, ongeacht de eiwitsamenstelling van het dieet. Bovendien voltooide slechts 80% van de deelnemers de studie, wat suggereert dat het moeilijker kan zijn om zich aan een dieet te houden dan om medicatie te nemen.

Hoewel de Ozempic-studie werd gefinancierd door de fabrikant van het medicijn, werd deze wel gepubliceerd in een gerenommeerd internationaal tijdschrift. Het is echter belangrijk op te merken dat Ozempic een relatief duur medicijn is en dat het nemen van medicatie alleen niet genoeg is om obesitas te behandelen. Een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging blijft de meest effectieve manier om obesitas te voorkomen en te behandelen.

Bron: Gezondheidswetenschap