Run op afvalmedicijn Saxenda

08-05-2023

Het afvalmedicijn Saxenda, dat sinds 1 april 2022 wordt vergoed uit het basispakket, blijkt ontzettend in trek te zijn. Het aantal gebruikers is veel groter dan het Zorginstituut, een adviesorgaan van de overheid, in eerste instantie had berekend. De regels om het middel vergoed te krijgen zijn daarom flink aangescherpt.

Los verkrijgbaar
Het Zorginstituut had in eerste instantie berekend dat zo’n 250 Nederlanders in het eerste jaar het medicijn zouden gebruiken, maar alleen al zorgverzekeraar Zilveren Kruis vergoedt het medicijn voor zo’n 3500 patiënten, zo meldt de krant. Ook andere verzekeraars laten weten dat het aantal gebruikers groter is dan verwacht.

Wat is Saxenda?
Saxenda is het eerste medicijn tegen behandeling van obesitas dat uit het basispakket wordt vergoed. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en het wordt door patiënten geïnjecteerd in bovenbeen, buik of bovenarm. Mensen die het medicijn willen gebruiken moeten een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben dat samenhangt met hun gewicht. Dit zijn mensen met een BMI van 35 en hoger die een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose hebben, en mensen met een BMI van hoger dan 40. Het medicijn wordt alleen vergoed als mensen deelnemen aan een zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), waarbij zij worden geholpen met meer bewegen en gezonder eten.

Regels aangescherpt
Het blijkt nu dat patiënten in de praktijk in eerste instantie niet of maar kort hoefden mee te doen te aan GLI voordat ze het medicijn vergoed kregen, maar dat is nu aangepast. Iemand met obesitas moet nu minstens een jaar deelnemen aan het programma voordat het middel wordt vergoed.