Een recente studie met muizen heeft aangetoond dat een dieet rijk aan suikers de samenstelling van de darmmicrobiota verandert, wat leidt tot stofwisselingsziekten, pre-diabetes en gewichtstoename. De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, benadrukken dat niet alleen het dieet van belang is, maar dat een gezonde microbiota in de darmen even cruciaal is voor het voorkomen van het metabool syndroom, diabetes en obesitas.
Een Westers dieet dat veel vet en suiker bevat, kan leiden tot obesitas, metabool syndroom en diabetes, maar hoe dit dieet ongezonde veranderingen in het lichaam in gang zet, was tot dusver onbekend. De onderzoekers ontdekten dat suiker de schuldige was. Het bleek dat suiker de filamentachtige bacteriën in de darmen elimineerde en daardoor verdwenen de beschermende Th17-immuuncellen. Deze Th17-cellen zijn essentieel om metabole ziekten, diabetes en gewichtstoename te voorkomen. Wanneer muizen een suikervrij dieet kregen, zelfs met dezelfde hoeveelheid calorieën als het suikerrijke dieet, behielden ze hun darm-Th17-cellen en waren ze volledig beschermd tegen obesitas en pre-diabetes.
Het is echter belangrijk op te merken dat het elimineren van suiker niet alle muizen hielp. Bij muizen die van nature al geen filamentachtige bacteriën hadden, had het weglaten van suiker geen gunstig effect, en ontwikkelden de dieren obesitas en diabetes. Dit suggereert dat bepaalde dieetinterventies, zoals het verminderen van suikerinname, mogelijk alleen effectief zijn bij mensen met specifieke bacteriële populaties in hun darmmicrobiota. In dergelijke gevallen kunnen bepaalde probiotica mogelijk nuttig zijn. De studie benadrukt dat een complexe interactie tussen dieet, microbiota en het immuunsysteem een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van obesitas, metabool syndroom, type 2 diabetes en andere aandoeningen. Dit onderstreept het belang van zowel dieetaanpassingen als verbeteringen in de microbiota en het darmimmuunsysteem, bijvoorbeeld door bacteriën te bevorderen die Th17-cellen induceren.
Bron: Neurosciencenews