Suiker verstoort microbioom in darmen en verhoogt risico op obesitas en diabetes

Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat suiker de samenstelling van het darmmicrobioom beïnvloedt. Dit kan leiden tot stofwisselingsziekten, pre-diabetes en gewichtstoename. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, benadrukt dat naast een gezond dieet ook een evenwichtige darmmicrobiota essentieel is om metabool syndroom, diabetes en obesitas te voorkomen.

Effecten van suiker in je dieet

Een dieet dat veel vetten en suikers bevat, kan bijdragen aan obesitas en diabetes. Tot nu toe was niet duidelijk hoe dit dieet zulke schadelijke effecten veroorzaakt. De onderzoekers ontdekten dat suiker de bacteriën in de darmen vernietigt. Dit leidt tot het verlies van beschermende Th17-immuuncellen, die cruciaal zijn voor de bescherming tegen metabole ziekten en gewichtstoename. Muizen die een suikervrij dieet kregen, ondanks een gelijk aantal calorieën als bij het suikerrijke dieet, behielden hun darm-Th17-cellen en waren beschermd tegen obesitas en pre-diabetes.

Beperkingen van een suikervrij dieet

Het vermijden van suiker bleek niet voor alle muizen effectief te zijn. Muizen die van nature al geen bacteriën hadden, profiteerden niet van een suikervrij dieet en ontwikkelden nog steeds obesitas en diabetes. Dit suggereert dat dieetinterventies zoals het verminderen van suiker mogelijk alleen effectief zijn bij mensen met specifieke bacteriële populaties in hun darmmicrobiota. Voor hen kunnen bepaalde probiotica nuttig zijn.

Complexe interactie tussen dieet en microbiota

De studie onderstreept de complexe interactie tussen dieet, microbiota en het immuunsysteem bij de ontwikkeling van obesitas, metabool syndroom, type 2 diabetes en andere aandoeningen. Dit benadrukt het belang van zowel dieetaanpassingen als het bevorderen van een gezonde microbiota en darmimmuunsysteem, bijvoorbeeld door bacteriën te ondersteunen die Th17-cellen stimuleren.


Bron: Neurosciencenews