Bezorgdheid over verkoop nepvarianten van het afvalmedicijn Ozempic

De populaire afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy, die wel $1.000 per maand kunnen kosten, zijn een te mooie kans voor oplichters om daar op in te spelen. Uit onderzoek van McAfee, een bedrijf voor computer- en cybersecurity, blijkt dat phishing-oplichting gericht op consumenten die geïnteresseerd zijn in afslankmedicijnen zoals Ozempic en Wegovy tussen januari en april met 183% is gestegen ten opzichte van de drie maanden daarvoor.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen mensen proberen te verleiden om persoonlijke informatie te delen. Dit doen ze meestal via een e-mail of ander bericht waarin ze zich voordoen als een bekend bedrijf of persoon, en vragen om creditcardgegevens, wachtwoorden of andere gevoelige informatie.

Kijk uit voor valse Facebook advertenties

De meeste oplichtingspraktijken vinden plaats op sites zoals Facebook en Craigslist. Onderzoekers vonden in één dag in april maar liefst 207 nepposts die Ozempic aanboden.

Op Facebook doen oplichters zich vaak voor als artsen die beweren Ozempic en andere medicijnen zonder recept te verstrekken. Zodra ze contact hebben met potentiële slachtoffers, zetten ze hen onder druk om ongebruikelijke betaalmethoden te gebruiken, zoals Bitcoin, Zelle, Venmo of Cash App.

Een voorbeeld op Facebook Marketplace was een ‘Doctor Melissa’ uit Canada die Mounjaro en Ozempic zonder recept aanbood, met betaling via Bitcoin, Zelle, Venmo en Cash App. Deze betaalmethoden zijn niet standaard voor medicijnen op recept en zouden alarmbellen moeten doen rinkelen bij consumenten.

Hoe herken je een scam?

McAfee geeft enkele tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting:

  • Koop alleen bij erkende klinieken.
  • Wees op je hoede voor verdacht lage prijzen of vreemde betaalmethoden.
  • Let op ontbrekende productdetails, zoals vervaldatums.

“Oplichtingswebsites missen vaak verifieerbare productinformatie en zijn soms slecht ontworpen met grammaticale fouten,” aldus McAfee. “Lees de kleine lettertjes goed.”

Dit moet je doen als je slachtoffer bent

Als je slachtoffer wordt van een scam, kan het moeilijk zijn om je geld terug te krijgen. De Federal Trade Commission raadt aan om contact op te nemen met het bedrijf, de bank of het creditcardbedrijf dat je hebt gebruikt om de betaling te doen, om te proberen het gestolen geld terug te krijgen.

Bron: Business Insider