Vakantiekilo's: waarom kom ik elke zomer aan?

Waarom kom ik elke zomer aan? Een veel gestelde vraag van Kathelijn, die elke zomer een paar kilo extra lijkt aan te komen, terwijl haar eetgewoonten niet veel veranderen ten opzichte van andere seizoenen. Wat is hier aan de hand? Laten we de belangrijkste informatie eens op een rijtje zetten.

Volgens dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat zijn er twee momenten in het jaar waarop ons gewicht iets meer stijgt dan normaal: tijdens de feestdagen én de zomervakantie. Dit kan verschillende redenen hebben. Hier zijn de vier meest voorkomende redenen die Van de Waterlaat voor Kathelijn op een rijtje zet.

 1. Minder eten of anders eten?
  We onderschatten vaak hoeveel we daadwerkelijk eten, zegt de dieetpsycholoog. Een luchtig croissantje, een verse jus d’orange of een lekker Italiaans ijsje kunnen weliswaar licht en weinig vullend lijken, maar bevatten toch calorieën. Het is belangrijk om te beseffen dat zelfs lichte voedingsmiddelen bijdragen aan je calorie-inname.
 2. Meer alcohol = minder vetverbranding
  In de zomer wordt er vaak meer alcohol gedronken, en dit heeft een aantal effecten. Ten eerste is alcohol een gifstof voor ons lichaam, waardoor onze lever hard moet werken om het af te breken. Dit kan de vetverbranding tijdelijk verminderen. Daarnaast bevat alcohol zelf ook veel calorieën, vooral als het een zoet alcoholisch drankje betreft. Vloeibare calorieën geven vaak een minder vullend gevoel, waardoor we onbewust meer calorieën binnenkrijgen dan we denken.
 3. Minder beweging
  Tijdens de zomervakantie kan het zijn dat we minder beweging krijgen dan normaal. Als je normaal gesproken fietst, sport of wandelt, maar nu vooral op het strand of bij het zwembad ligt, kan je energieverbruik lager zijn dan normaal. Zelfs als je niet meer eet dan normaal, kan dit leiden tot gewichtstoename.
 4. Vocht vasthouden
  Tijdens de zomervakantie houden we vaak meer vocht vast, veroorzaakt door een ander ritme, hogere temperaturen en het eten van meer zout. Dit kan resulteren in strakkere ringen, gezwollen voeten en afdrukken van sokken op de benen. Dit extra vocht zal echter binnen enkele dagen na thuiskomst vanzelf weer verdwijnen.

Het belangrijkste advies van de dieetpsycholoog is om niet meteen na thuiskomst op de weegschaal te gaan staan. Binnen enkele dagen zal je lichaam weer wennen aan het normale ritme en zal het overtollige vocht verdwijnen. Geniet van je vakantie en maak je niet te veel zorgen over eventuele gewichtsschommelingen.

Bewust zijn van je eetgedrag is goed, maar wees niet te streng voor jezelf. Te veel restricties kunnen leiden tot negatieve gevoelens en verstoorde eetpatronen. Geniet van de zomer en je vakantie, en focus op een gezonde balans.