Waar of niet waar: verbrand je meer calorieën in de warmte?

Met warme dagen is het moeilijker om te gaan sporten, zeker nu de zomer is begonnen. Toch verbrand je meer calorieën in de warmte en dat heeft te maken met je rustmetabolisme. Je rustmetabolisme is eigenlijk de hoeveelheid energie die je verbruikt in rust. Dit is niet alleen afhankelijk van de hoeveel je beweegt, maar het heeft ook te maken met hoe warm of koud je het hebt. Warm weer kan ervoor zorgen dat je rustmetabolisme een kleine boost krijgt, waardoor je ook sneller calorieën gaat verbranden. Het kost je lichaam namelijk meer energie om het koel te houden.

Het is niet wetenschappelijk bewezen hoeveel extra calorieën je lichaam dan verbrandt. Zeker omdat het ook te maken heeft met dat je lichaam het niet gewend is om in warme temperaturen te sporten. Daarom verbrand je tijdelijk meer calorieën, maar op den duur zal jouw lichaam efficiënter omgaan met de energie en minder gaan verbranden zodra je gewend begint te raken aan het warme weer.

Als je toch wilt sporten tijdens een hittegolf, is het wel belangrijk om goed te letten op je vochtinname. De warmte maakt de kans op uitdroging of een hitteberoerte groter. Luister daarom altijd naar je lichaam en sport juist op de koelere momenten van de dag.

Bron: Runners World