Waarom bewegen zo belangrijk is bij het gebruik van afslankmedicijnen

Afslankmedicijnen die de eetlust onderdrukken en het verlangen naar voedsel verminderen, kunnen effectief zijn voor mensen met obesitas die moeite hebben om gewicht te verliezen. Maar sommige mensen ervaren gewichtstoename zodra ze stoppen met het nemen van de medicijnen. Toch is er een manier om dit te voorkomen.

Een studie benadrukt dat lichaamsbeweging een eenvoudige manier is om ongezonde gewichtstoename te vermijden. Uit het onderzoek bleek dat mensen die naast het gebruik van afvalmedicijnen ook genoeg bewogen, hun gewicht makkelijker konden behouden. Bovendien zorgt beweging voor meer spiermassa.

Het onderzoek begon met 195 Deense volwassenen met obesitas, die werden onderverdeeld in groepen die wel of geen medicatie en lichaamsbeweging kregen. Na een jaar bleek dat degenen die de medicatie combineren met beweging het meeste gewicht verloren hadden. Mensen die in deze periode alleen de medicatie gebruikten zonder extra beweging, kwamen weer aan in gewicht.

Wat kun je doen om het gewicht definitief kwijt te raken? Volgens de resultaten is het belangrijk om minimaal twee uur per week te bewegen, vooral krachttraining. Het hebben van meer spieren helpt namelijk gewichtstoename te voorkomen na het stoppen met afslankmedicijnen. Het toevoegen van lichaamsbeweging aan een behandelplan met afslankmedicatie lijkt dus cruciaal voor succesvol gewichtsverlies op lange termijn.