Waarom is (teveel) Visceraal vet slecht voor je?

Visceraal vet, ook bekend als buikvet, is het vet dat zich rond de interne organen zoals de lever, alvleesklier en darmen bevindt. Het is anders dan onderhuids vet, dat onder de huid en boven de spieren ligt. Visceraal vet speelt een belangrijke rol bij verschillende gezondheidsrisico’s vanwege de locatie en de actieve functie in het lichaam. Hier zijn enkele redenen waarom visceraal vet als schadelijk wordt beschouwd:

  1. Insulineresistentie: Visceraal vet produceert ontstekingseiwitten en hormonen die de effectiviteit van insuline kunnen beïnvloeden, wat leidt tot insulineresistentie. Dit kan de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes verhogen.
  2. Hart- en vaatziekten: Het vet draagt bij aan verhoogde productie van LDL (“slechte” cholesterol) en verlaagde productie van HDL (“goede” cholesterol), wat kan resulteren in aderverkalking (atherosclerose). Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten, inclusief hartaanvallen en beroertes.
  3. Verhoogde bloeddruk: Visceraal vet kan chemische stoffen afscheiden die het vaatstelsel beïnvloeden, wat kan leiden tot verhoogde bloeddruk.
  4. Ontsteking: Het produceert stoffen die ontstekingsprocessen in het lichaam kunnen bevorderen. Langdurige ontsteking is gelinkt aan een reeks gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten.
  5. Hormonale balans: Visceraal vet beïnvloedt de productie van verschillende hormonen die belangrijk zijn voor het lichaamsmetabolisme, zoals leptine (dat helpt bij het reguleren van de energiebalans en hongergevoel) en adiponectine (dat ontstekingen vermindert en de gevoeligheid voor insuline verhoogt). Veranderingen in deze hormonen kunnen bijdragen aan gewichtstoename en insulineresistentie.
  6. Leverfunctie: Het kan leiden tot een groter risico op leververvetting, een aandoening die de leverfunctie beïnvloedt en kan leiden tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) en cirrose.

Gezien deze risico’s is het belangrijk om maatregelen te nemen om visceraal vet te verminderen, zoals een gezonde levensstijl aanhouden met voldoende beweging en een gebalanceerd dieet. Dit kan niet alleen helpen bij het verminderen van visceraal vet, maar ook bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.