Het afslankmedicijn Wegovy zal niet worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, aldus Zorginstituut Nederland. Dit instituut, dat verantwoordelijk is voor de samenstelling van het basispakket, heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd Wegovy niet te vergoeden. Hoewel het medicijn effectief is in het bevorderen van gewichtsverlies, zijn de voordelen voor de gezondheid van patiënten nog onduidelijk. Bovendien brengt de vergoeding van Wegovy aanzienlijke risico’s voor het zorgbudget met zich mee, waardoor opname in het basispakket momenteel niet verantwoord is.
Nederlanders met obesitas
In Nederland hebben ongeveer 7 miljoen mensen overgewicht, waarvan 14% te maken heeft met obesitas (een BMI van 30 of hoger). Wegovy, met de werkzame stof semaglutide, is effectief in het verlagen van lichaamsgewicht. Toch zijn er volgens het Zorginstituut aanzienlijke onzekerheden over de gezondheidseffecten voor patiënten. Daarnaast brengt het vergoeden van dit medicijn significante risico’s voor het zorgbudget met zich mee.
De vergoeding van semaglutide kan de zorgkosten in Nederland tot 1,3 miljard euro per jaar verhogen. Volgens de voorzitter van het Zorginstituut moet de oplossing voor obesitas niet alleen bij de zorg liggen. Hij roept op tot een breder debat over maatschappelijke maatregelen om overgewicht te voorkomen en benadrukt de noodzaak van extra onderzoek naar de effecten van Wegovy.
Behoefte aan meer onderzoek
Het Zorginstituut plaatst vraagtekens bij het ziektemodel van de fabrikant en benadrukt de noodzaak van verder onderzoek. Er is nog veel onduidelijkheid over welke patiënten het meeste voordeel hebben bij het gebruik van semaglutide. Dit omvat ook hoe het middel veilig kan worden afgebouwd en de effectiviteit van langdurig gebruik. Deze informatie is essentieel om de kosteneffectiviteit van het medicijn te kunnen bepalen.
Een ander punt van zorg is het wereldwijde tekort aan semaglutide, de werkzame stof in Wegovy. Dit tekort heeft ook gevolgen voor diabetespatiënten die afhankelijk zijn van Ozempic, een ander medicijn met semaglutide, voor het reguleren van hun bloedsuikerspiegel. Het tekort benadrukt de noodzaak om zorgvuldig te bepalen welke patiënten het meeste baat hebben bij het middel en de vergoeding ervan.
Bron: Zorginstituut Nederland