Skip to main content

Het was niet zo lang geleden dat meer mensen in de wereld te weinig te eten hadden dan te veel. Maar nu zijn de rollen omgedraaid. Een onderzoek dat op 29 februari in The Lancet, een medisch tijdschrift, werd gepubliceerd, toont aan dat meer dan 1 miljard mensen in 2022 werden geclassificeerd als obees, het laatste jaar waarvoor gegevens beschikbaar zijn. De onderzoekers baseerden hun bevindingen op de gewichts- en lengtemetingen van meer dan 220 miljoen mensen uit ongeveer 190 landen. Ze ontdekten dat de obesitaspercentages onder volwassenen sinds 1990 zijn verdubbeld en onder kinderen en adolescenten zijn verviervoudigd.

  1. Amerikaans Samoa: 75,2%
  2. Tonga: 71,7%
  3. Nauru: 69,9%
  4. Tokelau: 69,8%
  5. Cook Eilanden: 68,9%

Bron: NCD Risk Factor Collaboration, februari 2024 Ouder dan 18 jaar met een BMI gelijk aan of groter dan 30

Obesitas wordt doorgaans bepaald door de verhouding tussen gewicht (in kg) en het kwadraat van de lengte (in meters), bekend als de body mass index (BMI). In dit onderzoek wordt een BMI boven de 30 als obees beschouwd. De maatstaf is niet perfect (de meeste bodybuilders zouden bijvoorbeeld als obees worden geclassificeerd vanwege het gewicht van hun spieren, ondanks dat ze heel weinig lichaamsvet hebben). Maar het is een handige vuistregel. Studies hebben aangetoond dat de meeste mensen met een BMI van meer dan 30 significant meer kans hebben op aandoeningen zoals diabetes dan degenen met een BMI van 23. Een hogere BMI verhoogt ook het risico op meer dan een dozijn soorten kanker. Op deze en andere manieren wordt gedacht dat obesitas jaarlijks ongeveer 4 miljoen mensen het leven kost.

De analyse vindt hogere obesitaspercentages in lage- en middeninkomenslanden dan in veel hooginkomenslanden. Meer dan 60% van de volwassenen in Polynesië en Micronesië leefde in 2022 met obesitas – het hoogste percentage ter wereld. Dit is waarschijnlijk het gevolg van veranderende diëten en een cultuur die waarde hecht aan omvang. Tonga had het hoogste percentage bij vrouwen (81% werd als obees beschouwd); Amerikaans Samoa had het hoogste percentage bij mannen (70%). Landen in Afrika en het Midden-Oosten, historisch geassocieerd met ondervoeding, hebben nu ook te kampen met gewichtstoename.

Turkije was de obesitas-hoofdstad van Europa voor vrouwen, met een percentage van 43%. Voor mannen was het Roemenië, met 38%. Franse vrouwen en mannen waren de slankste in de regio – slechts 10% werd als obees beschouwd. De percentages waren vier keer hoger in Amerika, waar 44% van de vrouwen en 42% van de mannen een BMI van meer dan 30 had.

De wereldwijde obesitaspercentages overtreffen nu aanzienlijk het aantal volwassenen dat ondergewicht heeft (een BMI onder 18,5). Het aantal neemt ook toe voor kinderen en adolescenten. Uit het onderzoek bleek dat obese kinderen in tweederde van de onderzochte landen in de meerderheid waren ten opzichte van ondergewicht. In rijke landen is obesitas bij kinderen geconcentreerd in arme gezinnen. Maar in arme landen is het een probleem van de middenklasse – naarmate het gemiddelde inkomen stijgt, komen er meer kinderen in de categorie overgewicht terecht. Veel arme landen hebben nu te maken met een “dubbele epidemie” van ondervoeding en obesitas.

Dat zoveel mensen worstelen met hun gewicht laat zien dat obesitas meer is dan een kwestie van dieetwilskracht. Het menselijk lichaam is geëvolueerd om winters en hongersnoden te overleven: het is ontworpen om vast te houden aan lichaamsgewicht en zal weerstand bieden tegen pogingen om het te verliezen. Een overvloed aan goedkope, ultra-verwerkte voedingsmiddelen heeft ook overeten veroorzaakt, juist op het moment dat levensstijlen meer sedentair zijn geworden. Afslankmedicijnen beginnen op de markt te komen, maar blijven voor de meesten onbetaalbaar. Na verloop van tijd kunnen ze landen helpen bij het aanpakken van hun obesitasproblemen. Maar het terugdraaien van deze trends zal vereisen dat meer kinderen en volwassenen in de eerste plaats niet dik worden. Dat zal ingrijpen van de overheid vereisen – iets wat zowel politici als kiezers moeilijk te verteren zullen vinden.

Bron: Economist