Experimenteel medicijn is veelbelovend, blijkt uit onderzoek

Een experimenteel medicijn genaamd retatrutide van Eli Lilly heeft veelbelovende resultaten laten zien bij gewichtsverlies in vergelijking met andere medicijnen op de markt. In een klinische fase 2-studie verloren patiënten gemiddeld 24% van hun lichaamsgewicht, wat overeenkomt met ongeveer 25 kilo. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Diabetes Association en gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Een grotere fase 3-studie zal worden uitgevoerd om de bevindingen te bevestigen.

Retatrutide heeft het potentieel om Lilly’s andere gewichtsverliesmedicijn, tirzepatide, te overtreffen. Deskundigen beschouwen tirzepatide als mogelijk het best verkochte medicijn aller tijden. Retatrutide bootst verschillende hormonen na, waaronder GLP-1, GIP en glucagon, en maakt gebruik van de natuurlijke mechanismen van het lichaam die voedsel metaboliseren en verzadigingssignalen afgeven.

Artsen zijn onder de indruk van de resultaten van retatrutide en vergelijken de effectiviteit zelfs met die van bariatrische chirurgie. Het medicijn behoort tot een nieuwe klasse geneesmiddelen genaamd GLP-1-agonisten, die de voedselinname en eetlust verminderen. Andere bekende GLP-1-agonisten zijn semaglutide (Ozempic en Wegovy) en tirzepatide.

De fase 2-studie van Lilly omvatte 338 volwassenen met obesitas of overgewicht. Na 48 weken op retatrutide verloren patiënten gemiddeld 24,2% van hun lichaamsgewicht, ofwel 26,2 kilo. Het gewichtsverlies ging door en was nog niet gestabiliseerd, wat aangeeft dat deelnemers mogelijk nog meer gewicht hadden kunnen verliezen als ze langer op het medicijn waren gebleven.

Hoewel de snelheid van het gewichtsverlies met retatrutide hoger was dan bij andere medicijnen, zijn experts niet bezorgd over de veiligheid ervan. Bijwerkingen waren vergelijkbaar met andere afslankmedicijnen, zoals misselijkheid en braken. Gedragsverandering, waaronder dieet en lichaamsbeweging, blijft de beste aanpak voor gewichtsverlies voor sommige patiënten, terwijl medicijnen zoals retatrutide waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn voor anderen bij wie andere methoden niet werken. Het is belangrijk om te beseffen dat de effectiviteit van afslankmedicijnen kan variëren afhankelijk van de patiënt, en dat niet iedereen dezelfde resultaten zal behalen als in klinische onderzoeken.

Bron: NBC