Hoe werken de nieuwe medicijnen voor gewichtsverlies?

21-12-2022

Geneesmiddelen voor gewichtsverlies hebben een moeilijke geschiedenis, maar artsen en internisten zijn enthousiast over een nieuwe generatie medicijnen met name semaglutide en tirzepatide.

Semaglutide bootst een hormoon na genaamd GLP-1, voor glucagon-achtig peptide 1. Tirzepatide omvat dat en een ander hormoon. De medicijnen werken op hersenreceptoren die de insulineproductie verhogen en de eetlust onderdrukken. Ze creëren een gevoel van verzadiging, zelfs wanneer patiënten veel minder eten dan normaal, maar genoeg om gezond te blijven.

De Deense farmaceutische gigant Novo Nordisk ontwikkelde twee medicijnen die semaglutide bevatten: Ozempic, dat in 2017 werd goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor diabetes type 2, en Wegovy, dat vorig jaar werd goedgekeurd voor chronisch gewichtsbeheer in combinatie met dieet en lichaamsbeweging. Wegovy, een hooggedoseerde versie van Ozempic, is voor patiënten met een body mass index van 30 en hoger, of een BMI van 27 of meer en ten minste één gewichtsgerelateerde aandoening, aldus de FDA.(BMI is een berekening op basis van lengte en gewicht die een ruwe schatting geeft van lichaamsvet. Mensen worden als overgewicht beschouwd als ze een BMI van 25 tot 29 hebben en zwaarlijvig zijn met een BMI van 30 of meer, volgens de CDC. Maar de meting is steeds controversiëler geworden, met critici die zeggen dat het de gezondheid van individuen niet nauwkeurig weergeeft.)

Tirzepatide – dat nog effectiever lijkt te zijn in het induceren van gewichtsverlies dan semaglutide – is het actieve ingrediënt in Mounjaro, een medicijn gemaakt door Eli Lilly. Een centrale studie toonde aan dat deelnemers aan klinische onderzoeken die de hoogste dosis Mounjaro kregen gemiddeld maar liefst 22,5 procent van hun lichaamsgewicht verloren, of 26 kilo, in 72 weken of minder. Veertig procent verloor meer dan dat.Het medicijn werd in mei 2022 goedgekeurd voor diabetes type 2 en wordt door de FDA geëvalueerd als een behandeling voor gewichtsverlies. Dat besluit wordt volgend jaar verwacht.