Lotte Bjerre Knudsen: de wetenschapper die Novo Nordisk naar de top bracht

De initiator van de Ozempic-revolutie: Lotte Bjerre Knudsen, de Deense wetenschapper, bracht Novo Nordisk naar de top met baanbrekend onderzoek naar diabetes- en obesitasmedicijnen. Als hoofd wetenschappelijk advies leidde ze de ontwikkeling van Ozempic, een gamechanger voor miljoenen. Haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebben de farmaceutische wereld veranderd.

Decennialang werkte Lotte Bjerre Knudsen in een lab van Novo Nordisk, een Deens farmaceutisch bedrijf. Gedreven door haar vastberadenheid ontdekte ze medicijnen die nu levens van diabetes- en obesitaspatiënten verbeteren. Als hoofd wetenschappelijk advies bij Novo Nordisk, het waardevolste bedrijf van Europa, staat ze aan het roer van de Ozempic-revolutie.

Knudsen’s doorbraak met Ozempic heeft een wereldwijde impact gehad. Het medicijn, oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes type 2, heeft een verbluffend effect op gewichtsverlies door eetlustremming. Het succes leidde zelfs tot wereldwijde tekorten. Haar volgende creatie, Wegovy, bedoeld voor mensen met obesitas, is eveneens moeilijk verkrijgbaar.

Opgegroeid op een boerderij in Denemarken, droomde Knudsen ervan ver weg te gaan. Haar vastberadenheid leidde haar naar de technische universiteit, waar ze afstudeerde als biotechnoloog. Bij Novo Nordisk begon ze als chemisch ingenieur, maar ontwikkelde al snel een passie voor medicijnontwikkeling.

Knudsen’s doorzettingsvermogen werd beloond toen ze een beter werkende variant van GLP-1 ontdekte: liraglutide, later bekend als Victoza. Haar geloof in GLP-1 als behandeling voor obesitas zorgde voor nog meer succes. Het team ontwikkelde semaglutide, de kracht achter Ozempic en Wegovy.

Hoewel haar werk veel lof heeft gekregen, blijft Knudsen bescheiden. Ze ziet haar rol vooral als het vinden van antwoorden en het helpen van anderen. Voor haar is de grootste prestatie niet het succes van Ozempic, maar haar rol als moeder.

Bron: Tijd