Ozempic & Saxenda: Voedingsadviezen

GLP-1: wat is dat nou precies.

GLP-1 betreft een stof die binnen de darmen wordt geproduceerd en bij consumptie van koolhydraten vrijkomt in de bloedbaan. Deze stof werkt in samenwerking met glucose om de alvleesklier aan te sporen insuline af te geven. Voor individuen met diabetes type 2 is er een tekort aan natuurlijk geproduceerd GLP-1.

Het doel van GLP-1 therapie is om een normaal bloedglucosegehalte te handhaven door het ontbrekende GLP-1 aan te vullen. Deze behandeling vereist subcutane injecties, vergelijkbaar met insuline-injecties. GLP-1 zorgt ervoor dat er na een maaltijd voldoende insuline wordt afgegeven, waardoor het lichaam glucose effectief kan opnemen. Bovendien bevordert GLP-1 een eerder gevoel van verzadiging tijdens het eten, wat de drang om te eten vermindert.

Een gezonde levensstijl omvat een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van tabaksgebruik. Het belang van gezond eten geldt voor iedereen, maar voor mensen met diabetes is het van cruciaal belang vanwege hun verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Het maken van bewuste keuzes bij het eten houdt in dat men de 5 principes van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum hanteert:

  1. Zorg voor variatie in je voeding.
  2. Houd de porties beperkt en blijf in beweging.
  3. Beperk de inname van verzadigde vetten.
  4. Zorg dat je voldoende groente, fruit en volkorenproducten consumeert.
  5. Handhaaf veilige voedselpraktijken.

De vijf vakken van de Schijf van Vijf zijn ontworpen om diversiteit in voedselinname te waarborgen. Voor richtlijnen met betrekking tot aanbevolen hoeveelheden voedsel, kan men terecht op www.voedingscentrum.nl.

Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose, dat door middel van insuline in de lichaamscellen wordt opgenomen. Dit proces, gereguleerd door het hormoon insuline uit de alvleesklier, levert energie voor spieren en voedingsstoffen voor de hersenen. Bij mensen met diabetes kan een gebrek aan insuline of verminderde gevoeligheid van lichaamscellen leiden tot een ophoping van glucose in het bloed. Het verdelen van koolhydraatinname over de dag helpt het lichaam om deze op een efficiënte manier te verwerken, in plaats van dat het drie pieken in de bloedglucose veroorzaakt door drie grote maaltijden.

Er bestaan verschillende soorten koolhydraten, waaronder zetmeel (brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten), melksuiker (zuivelproducten), vruchtensuiker (fruit en vruchtensappen) en toegevoegde suikers (snoep, koek, gebak, etc.).

Bij overgewicht, vooral buikvet, kan een vermindering van de gevoeligheid voor insuline optreden doordat het vet als een barrière fungeert voor de glucoseopname in de cellen. Gewichtsverlies, zelfs in kleine hoeveelheden, kan de bloedglucosewaarden aanzienlijk verbeteren door het opheffen van deze barrière.

Het proces van gewichtsverlies vereist geduld, aangezien het gewicht niet in korte tijd is toegenomen en dus ook niet snel zal afnemen. Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging en evenwichtige voeding is van essentieel belang. Fysieke activiteit heeft gunstige effecten op lichaamsgewicht, bloeddruk en vetverhoudingen in het bloed, evenals op de bloedglucosewaarden, omdat insuline efficiënter werkt tijdens beweging. Bovendien verbruikt het lichaam extra energie (glucose) tijdens inspanning, wat resulteert in een daling van de bloedglucosewaarden. Zelfs 1 tot 2 dagen na het sporten blijft het lichaam gevoeliger voor insuline.

Bron