Ozempic (-/- 15,6%) vs. Saxenda (-/- 6,4%): Wat is het verschil?

01-03-2023

Ozempic en Saxenda zijn beide geneesmiddelen die behoren tot de klasse van glucagon-achtige peptide-1 receptoragonisten (GLP-1’s) en worden gebruikt ter ondersteuning van gewichtsverlies. Hoewel deze medicijnen tot dezelfde klasse behoren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen Ozempic en Saxenda.

Ozempic, ook bekend als semaglutide, wordt toegediend via wekelijkse injecties. Uit een dubbelblind onderzoek onder bijna 2000 volwassenen met een BMI van 30 of hoger bleek dat 50% van de deelnemers in staat was om ten minste 15% van hun aanvankelijke lichaamsgewicht te verliezen bij het gebruik van Ozempic naast gedragsveranderingen.

Saxenda, ook bekend als liraglutide, wordt daarentegen toegediend via dagelijkse injecties. Uit vijf gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken bleek dat Saxenda, naast de aanbevolen voeding en lichaamsbeweging, consequent resulteerde in het helpen van patiënten om ten minste 5-10% van hun lichaamsgewicht te verliezen in vergelijking met placebo.

Hoewel beide medicijnen dus effectief zijn gebleken bij het ondersteunen van gewichtsverlies, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen Ozempic en Saxenda.

Ten eerste is de dosering van Ozempic hoger dan die van Saxenda, waardoor het minder vaak hoeft te worden toegediend. Dit kan voor sommige patiënten handig zijn omdat het minder injecties betekent en dus minder ongemak.

Ten tweede is er een verschil in de mate van gewichtsverlies die kan worden bereikt met elk medicijn. Hoewel beide medicijnen effectief zijn gebleken bij het ondersteunen van gewichtsverlies, kan Ozempic mogelijk een groter gewichtsverlies opleveren dan Saxenda. Dit komt door de hogere dosering van Ozempic en de resultaten van sommige onderzoeken, zoals SUSTAIN en STEP, die suggereren dat semaglutide mogelijk effectiever is bij het ondersteunen van gewichtsverlies dan liraglutide.

In het algemeen bieden Ozempic en Saxenda effectieve opties voor mensen die worstelen met obesitas en diabetes type 2 en die hun inspanningen voor gewichtsverlies willen ondersteunen. Het is belangrijk om te onthouden dat geen van deze medicijnen een “wondermiddel” is voor gewichtsverlies of diabetes. Het is noodzakelijk om consistent wijzigingen in levensstijl aan te brengen, zoals gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, terwijl u een van deze medicijnen gebruikt.

Ontvang Ozempic-updates

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen