Dit is het verschil tussen Ozempic en Saxenda

Wat is Saxenda/Liraglutide? 

Saxenda, beter bekend als het actieve bestanddeel, Liraglutide, is een uitsluitend op recept verkrijgbaar injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om af te vallen. Saxenda wordt dagelijks gebruikt en voor de beste resultaten gecombineerd met een calorietekort dieet en meer lichaamsbeweging. Saxenda werkt door het hongergevoel te verminderen en het lichaam een voller gevoel te geven bij het eten. Dit komt doordat het lichaam een hormoon produceert dat glucagon-like-peptide (GLP-1) heet en dat helpt bij het reguleren van de eetlust. Liraglutide bootst de werking van GLP-1 na, maar zet deze om in vermindering van uw eetlust, wat betekent dat u geleidelijk minder zult eten en dus overtollig gewicht zult verliezen.

Wat is Ozempic / Semaglutide? 

Ozempic, generiek bekend als Semaglutide, is een medicijn dat ook alleen op recept wordt verstrekt en dat wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te reguleren en te verbeteren bij patiënten met diabetes type 2. Ozempic is momenteel een off-label medicatie voor gewichtsverlies en moet nog worden gelicentieerd. Het is een injectie die eenmaal per week wordt ingenomen en is geclassificeerd als een glucagon-like-peptide (GLP-1) agonist, of een incretinemimeticum. Ozempic werkt doordat semagutide zich bindt aan de GLP-1-receptoren, wat leidt tot een gestimuleerde afgifte van insuline door de alvleesklier wanneer dat nodig is. Dit is vervolgens in staat om de bloedsuikerspiegel te verlagen en vertraagt het verlaten van uw maag, waardoor u uiteindelijk voller voor langer en het verminderen van eetlust of eventuele cravings.

Wat zijn de voordelen van Saxenda (-/-6,4% gewichtsverlies)

Saxenda heeft aan het publiek bewezen dat het een zeer effectief middel is voor gewichtsverlies. Samen met veranderingen in levensstijl, zoals dieet en activiteit, beweert ongeveer 85% van de mensen die het innemen wat gewicht te verliezen.

In een studie van 56 weken kregen patiënten Saxenda naast een dieet met minder calorieën en een bewegingsplan. Uit de resultaten blijkt dat drie op de vijf mensen meer dan 5% van hun lichaamsgewicht verloren (gemiddeld 5 kg) en één op de drie mensen meer dan 10% van hun lichaamsgewicht (gemiddeld 10 kg).

Wat zijn de voordelen van Ozempic? (-/- 15,6% gewichtsverlies)

Afgezien van het feit dat het slechts eenmaal per week wordt toegepast, waardoor de stress van dagelijkse toepassing verdwijnt, heeft Ozempic een aantal voordelen van zichzelf.

GLP-1 agonisten, zoals Ozempic, helpen om de bloedsuikerspiegel binnen een gezond bereik te houden, wat uiteindelijk helpt bij gewichtsverlies (gemiddeld -/- 15,6%) zelfs als het niet geclassificeerd is om dat te doen. Wanneer u Ozempic neemt, vermindert het hongergevoel door een tragere maagontlediging, wat helpt bij minder voedselconsumptie en resulteert in gewichtsverlies.

Wat zijn de bijwerkingen van Saxenda?

Hier zijn enkele van de genoteerde bijwerkingen die door de fabrikanten van Saxenda worden vermeld. De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda bij volwassenen zijn misselijkheid, diarree, constipatie, braken, reactie op de injectieplaats, lage bloedsuiker (hypoglykemie), hoofdpijn, vermoeidheid (moeheid), duizeligheid, maagpijn en verandering in het enzymgehalte (lipase) in uw bloed. Andere veel voorkomende bijwerkingen bij kinderen zijn koorts en gastro-enteritis.

Wat zijn de bijwerkingen van Ozempic?

Hier zijn enkele van de genoteerde bijwerkingen vermeld door de fabrikanten van Ozempic. De meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en constipatie.

Wat is het verschil tussen Ozempic en Saxenda?

Het enige opmerkelijke verschil tussen Ozempic en Saxenda is dat Saxenda, of Liraglutide, dagelijks wordt geïnjecteerd en dat Ozempic, of Semaglutide, wekelijks wordt geïnjecteerd. Bovendien is Saxenda gelicentieerd als injecteerbaar hulpmiddel bij gewichtsverlies, terwijl Ozempic off-label is en onder de naam Wegovy wordt gelicentieerd.

Voor het overige lijken Ozempic en Saxenda sterk op elkaar en werken ze op precies dezelfde manier: ze binden zich aan receptoren om de eetlust te verminderen en resulteren in gewichtsverlies.

Bron: Pharmacyplanet