Skip to main content

Afgelopen week is een interview met de Amerikaanse IC arts Michael Daignault over Elon Musk en Semaglutide naar buiten gebracht. Elysee heeft deze vrij vertaald naar het Nederlands en wilde het artikel jullie niet onthouden.

Hoewel TikTok de afgelopen maanden al viral gaat met de hashtag #Ozempic, heeft het nog een extra boost gekregen sinds ook Elon Musk heeft aangegeven Semaglutide te gebruiken. Inmiddels heeft #ozempic op TikTok meer dan 350 miljoen kijkers. En dat is niet vanwege de diabetes, maar alleen vanwege een bepaalde bijwerking: afvallen.

De Amerikaanse IC arts Michael Daignault geeft aan dat met Semaglutide een effectief afval programma een grote verandering zou zijn op het gebied van obesitas. Een gebied waar miljoenen mensen last van hebben.
Sinds Elon Musk heeft gezegd dat hij gezonder en fitter is geworden door het gebruik van wekelijkse Semaglutide injecties, zijn er ook nog andere beroemdheden naar voren gekomen die dit medicijn gebruiken. Onder andere Kim Kardashion behoort tot deze groep.

Toch blijft regelmatig sporten altijd de meest sportieve en gezonde oplossing, aldus IC arts Daignault.  Meerdere studies hebben aangetoond dat regelmatig sporten je geestelijke en cardiovasculaire (hart en longen) gezondheid verbetert. Dat, gecombineerd met je dagelijkse 7.000- 10.000 stappen en het wekelijks fitnessen met gewichten, kan dit tot wel 9% risico op doodgaan verminderen.

Obesitas is een chronische medische aandoening waar mensen niet vrijwillig voor kiezen. Veel mensen schamen zich voor hun gewicht en hebben al honderden diëten geprobeerd. Een effectief programma zou daarom voor de miljoenen obesitas patiënten een wereld van verschil betekenen.

Het Ozempic medicijn wat gebruikt wordt voor het afval programma, is in eerste instantie gemaakt voor diabetes patiënten. Echter is er tijdens de onderzoeken uitgekomen dat het product twee bijwerkingen had; vroege verzadiging en langer een verzadigd gevoel hebben.
De deelnemers voelde zich sneller vol zitten en omdat het verteerd eten langzamer van de maag naar de dunne en dikke darm beweegt, blijft men ook langer vol zitten.
Het resultaat dat deelnemers minder eten en relatief snel gewicht verliezen, maakte dat de artsen enthousiast. Het is namelijk een betere optie voor hun patiënten dan een bariatrische chirurgie (bypass, maagband etc).

Echter is het zo dat deze producten vaak alleen gebruikt kunnen worden bij een BMI vanaf 40. Waarbij maar 1% daadwerkelijk het programma gaat doen. Over het algemeen verliezen patiënten met bariatrische chirugie zo’n 25-30% van hun lichaamsgewicht. Wanneer deze getallen naast de resultaten van de Semaglutide programma’s worden gelegd, hebben vele gerandomiseerde controlestudies aangetoond dat deelnemers al ongeveer 6% van hun gewicht verloren in week 12 en 12% van hun gewicht in week 28.

Meeste patiënten vermijden liever de operatie en kiezen voor een medicijn als Ozempic. Patiënten moeten wel realiseren, vertelt IC arts Daignault, dat een medicijn als deze geen “one and done” wondermiddel is. Het nemen van Semaglutide medicatie komt met een grote kans op klachten zoals o.a. opgeblazen gevoel, constipatie en diarree.

In de VS betaalt het nationaal ziektekostenverzekering wel voor bariatrische chirurgie, maar niet voor een behandeling van obesitas voor gewichtsverlies. Sinds 2012 probeert men in het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel door te krijgen voor obesitas behandeling opties. Echter boekt dit wetsvoorstel; “The Treat and Reduce Obesity Act”, maar weinig vooruitgang.
Hiermee is een tweedeling ontstaan in het land. De rijken kunnen de medicatie kopen met prijskaartjes vanaf $1.200 – 15.00 US Dollar per maand. Zij kunnen het product daarmee gebruiken voor hun obesitas of als een snelle oplossing voor de laatste kilo’s eraf te krijgen.
In de praktijk werkt dit niet zonder gevolgen dat zij dit zonder begeleiding kunnen doen.

Uiteindelijk is obesitas een groot probleem voor de volksgezondheid. Alleen met een combinatie van gezond eten (met begeleiding), lichaamsbeweging en bariatrische chirurgie of anti-obesitas medicatie kan dit probleem aangepakt worden.

Vanuit Elysee zien we deze problematiek ook in Nederland komen. Het aantal mensen met overgewicht stijgt snel. Inmiddels is meer dan de helft van de volwassenen te zwaar. Vaak zijn dit de ouderen. Van de volwassenen heeft 35% matig overgewicht en 15% ernstig overgewicht. Mannen hebben vaker overgewicht en vrouwen hebben vaker obesitas.
Op wereld niveau  is 44% van de volwassenen te zwaar. Omgerekend zijn dat meer dan 2 miljard volwassenen. Waarvan 300 miljoen mensen morbide obesitas hebben.

Bron: SMCP