Tirzepatide beter dan Ozempic?

08-03-2023

Tirzepatide, een nieuw medicijn dat momenteel door de FDA wordt beoordeeld, heeft veelbelovende resultaten laten zien in klinische studies voor gewichtsverlies. Maar hoe presteert Tirzepatide (-/- 20,2% gewichtsverlies) ten opzichte van andere medicijnen zoals Ozempic (-/-15,1% gewichtsverlies)?

Ozempic werkt op een vergelijkbare manier als Tirzepatide door GLP-1 na te bootsen, wat de insulineproductie stimuleert en de eetlust vermindert. Tirzepatide bootst daarentegen twee hormonen na, GLP-1 en GIP, om bij te dragen aan gewichtsverlies. Terwijl GLP-1 de eetlust en voedselinname vermindert, is de rol van GIP nog onduidelijk en wordt het vaak het “obesitashormoon” genoemd. Hoewel wetenschappers niet volledig begrijpen waarom Tirzepatide zo effectief is in het verminderen van gewicht, is één theorie dat de synthetische hormoonstructuur iets andere cellulaire processen in gang zet dan de natuurlijke hormonen die het nabootst. De fabrikant van Tirzepatide, Eli Lilly, is van plan om in april 2023 goedkeuring voor het geneesmiddel aan te vragen.

Een studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine vergeleek de effectiviteit van Tirzepatide met Ozempic en een placebo. De studie omvatte 1.879 volwassenen met overgewicht of obesitas en diabetes type 2. Deelnemers kregen wekelijks een injectie van Tirzepatide, Ozempic of een placebo. Na 72 weken hadden deelnemers die Tirzepatide gebruikten gemiddeld een gewichtsverlies van 14,9 kg, terwijl degenen die Ozempic gebruikten gemiddeld 11,5 kg verloren. De placebogroep had slechts een gemiddeld gewichtsverlies van 2,4 kg.

Naast het gewichtsverlies bleek Tirzepatide ook effectiever te zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen dan Ozempic. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan het feit dat Tirzepatide een hogere dosis GLP-1 bevat dan Ozempic.

Al met al lijkt Tirzepatide een veelbelovend medicijn te zijn dat effectief is in het verminderen van overgewicht en het beheersen van diabetes. Als het wordt goedgekeurd, kan het een belangrijke doorbraak betekenen in de behandeling van obesitas.

Bron: Bigthink