Toekomstige generatie afslankmedicijnen in ontwikkeling

Er is een nieuwe generatie afslankmedicijnen in ontwikkeling die de behandeling van diabetes en obesitas kan veranderen. Medicijnen zoals Saxenda, Ozempic, Wegovy en Mounjaro hebben indrukwekkende resultaten laten zien bij het beheersen van type 2 diabetes en gewichtsverlies. Deze injecteerbare medicijnen hebben patiënten geholpen om aanzienlijk gewicht te verliezen en hun bloedsuikerspiegel beter onder controle te krijgen dan eerdere medicijnen.

Hoewel deze medicijnen al zeer effectief zijn, wordt er nog steeds gewerkt aan verbeteringen. Farmaceutische bedrijven testen nieuwe toedieningsmethoden en ontwikkelen zelfs nieuwe, mogelijk krachtigere medicijnen. Op dit moment zijn de nieuwe GLP-1-medicijnen, zoals Wegovy, Ozempic en Mounjaro, alleen beschikbaar in injecteerbare vorm. Er wordt echter gewerkt aan orale versies van deze medicijnen. Zo heeft Novo Nordisk aangekondigd dat een hoge dosis oraal semaglutide even effectief is gebleken als injecteerbare semaglutide bij het bevorderen van gewichtsverlies.

Daarnaast worden er ook nieuwe experimentele medicijnen ontwikkeld en getest voor gewichtsverlies. Pfizer heeft bijvoorbeeld een nieuw medicijn genaamd danuglipron getest, dat gewichtsverlies en controle van de bloedsuikerspiegel heeft aangetoond. Eli Lilly test momenteel orale GLP-1-agonisten, zoals orforglipron, die een grote vooruitgang kunnen betekenen in de behandeling van diabetes en obesitas.

De ontwikkeling van nieuwe medicijnen in deze categorie biedt veelbelovende mogelijkheden. Het is echter belangrijk op te merken dat deze medicijnen nog in ontwikkeling zijn en niet beschikbaar of goedgekeurd voor gebruik. Meer klinisch onderzoek is nodig om de effectiviteit en veiligheid ervan te bevestigen. Desondanks kunnen deze toekomstige medicijnen een positieve impact hebben op mijn persoonlijke gewichtsverliesreis en het leven van mensen die worstelen met diabetes en obesitas.

Bron: Verywellhealth