Wanneer kan je afvallen met medicatie?

De afslankprogramma’s van Elysee / StopOvergewicht zijn gericht op het afvallen met medicatie (Ozempic / Saxenda en Wegovy) in combinatie met leefstijlinterventies. De Elysee verpleegkundigen begeleiden cliënten in het medicatiegebruik en adviseren hen over voeding en beweging. Met de Elysee diëtiste kan worden ingezoomd op de dagelijkse eetgewoontes en voedingskeuzes. Naast gezonde voedingskeuzes zijn een half uur per dag matig tot intensief bewegen en krachttraining door cliënten ook van belang.

Hoe werken de medicatie?
Elysee werkt met diverse medicatie waaronder semaglutide en liraglutide. Semaglutide en liraglutide zijn zogenaamde glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten. Deze medicijnen hebben als doel de bloedsuikerspiegel te verlagen. Bovendien ervaren mensen die GLP-1-agonisten gebruiken vaak minder hongergevoelens en raken ze eerder verzadigd tijdens maaltijden. Deze medicijnen zijn beschikbaar in de vorm van tabletten of als injecties onder de huid. Sinds augustus 2023 is semaglutide ook verkrijgbaar als Wegovy® en vanaf kerst 2023 beschikbaar in Nederland. Dit specifieke medicijn is bedoeld voor de behandeling van overgewicht en obesitas. Liraglutide was al eerder op de markt voor de behandeling van obesitas onder de naam Saxenda®.

Het gebruik van GLP-1-agonisten voor gewichtsverlies wint aan populariteit. Echter, dit is niet zonder risico’s. Daarom is het cruciaal dat cliënten tijdens het afslanktraject medisch begeleid worden
Bron